Jak zpracovávat fotografie na více počítačích?


V poslední době často narážím na dotazy uživatelů, kteří by chtěli mít možnost pracovat se svými fotografiemi na více počítačích najednou. Často vymýšlejí velmi krkolomná řešení a nebo se utápějí v nekonečných sledech importů a exportů. Přitom snadné řešení existuje a to jak pro Apple Aperture, tak pro Adobe Lightroom. Pojďme si ho popsat:

Jak je to s licencemi?
Pro Adobe Lightroom i Apple Aperture platí, že výrobce umožňuje instalaci programu na více počítačů bez nutnosti dokupování licencí. Vychází se z principu jeden uživatel = jedna licence. Pokud nainstalujete Apple Aperture na dva počítače, na kterých se používá stejné Apple ID a v jeden okamžik je program spuštěn pouze na jednom počítači, tak je vše v pořádku. Podobný princip platí pro Lightroom.

Program, knihovna(katalog), originál
Abychom si rozuměli a neztratili jste fotografie, je důležité si vysvětlit tři základní pojmy:
  • Program je nástroj, kterým fotografie zpracovávám. Pokud v Aperture nebo LR vytvořím archiv fotografií a snímky v něm nějak zpracovávám, mohu je kdykoli odnést na jiný počítač a tam pokračovat v práci. Knihovna (katalog) s fotografiemi nejsou nijak vázány ani na konkrétní instalaci programu, ani na konkrétní sériové číslo či licenci. Jedinou podmínkou je používat stejnou verzi programu na všech počítačích. Vyšší verze technicky vzato nevadí, program si provede konverzi, ale ztratíte tak možnost návratu s daty na původní počítač.
  • Knihovna (katalog) je pomocná datová struktura (soubor), která primárně obsahuje informace o načtených fotografiích, jejich  náhledy, seznam jejich úprav atd. V případě Aperture může, ale nemusí obsahovat originály fotografií podle toho jak importujete snímky. V případě Lightroomu zcela jistě originály fotografií neobsahuje!
  • Originál je původní podoba fotografie tak, jak vypadala v okamžiku importu do knihovny (katalogu). Jedná se tedy o RAW, JPEG či TIFF soubor typicky velikosti desítek MB, který je zcela nezbytný pro práci se snímkem. Knihovna (katalog) může obsahovat pouze náhled výsledné podoby a textový seznam úprav, což je bez originálu zcela bezcenné.
Jak vše nastavit?
Pokud chcete mít možnost pracovat s fotografiemi na více počítačích, tak postup je prostý. Nejprve na všechny počítače nainstalujete Aperture či Lightroom, podle toho co Vám vyhovuje více. Následně musíte najít svou knihovnu (katalog) na interním disku, tak ji pomocí  Finderu přenesete na externí či síťový disk. Většinou bývá ve vaší domovské složce v Pictures či Obrázky. Pokud máte originály mimo knihovnu nebo používáte Lightroom, tak následně na ten samý externí či síťový disk přenesete i všechny originály. Poté ve Finderu poklikáte na knihovnu (katalog) na externím disku a Aperture či Lightroom je otevřou. V některých situacích je následně potřeba programu ukázat kam se přesunuly originály, ale to není komplikované a uděláte to pouze jednou při prvním spuštění. A je to.

Kdykoli můžete udělat to, že externí disk odpojíte a odnesete k jinému počítači. Tam jej připojíte a ve Finderu poklikáte na příslušnou knihovnu (katalog) a můžete okamžitě pokračovat v práci. V případě síťových disků odpadá fyzické připojování a odpojování kabelů.

Na co si dávat pozor?
Pokud se rozhodnete použít externí disk (což doporučuji) nesmíte zapomenout na jeho pravidelné zálohování. Lze použít i Time Machine, ale musí se správně nastavit a disk se nesmí odpojit v průběhu zálohy.

Pokud uvažujete o síťovém disku, dobře zvažte jaký to bude mít dopad na rychlost práce. Přístup přes Internet je v drtivé většině případů zcela nereálný a ani domácí WiFi není příliš rozumná volba. Také záleží  na výkonu diskového řešení na síti, na tom kolik provozu na síti je a jakou má strukturu.

A v případě Aperture je potřeba dát pozor při synchronizaci s iPhonem či iPadem. Pokud fotografie z knihovny synchronizujete do iOS zařízení, iTunes používají naposledy otevřenou knihovnu, což může být v případě práce s více knihovnami nemilé překvapení.

V případě Lightroomu se připravte na to, že po přenesení originálů z interního na externí disk budete muset chvíli obnovovat propojení s katalogem. 

Závěrem
Přes výše uvedená úskalí není nejmenší problém pracovat s fotografiemi na více počítačích najednou. Stačí trocha disciplíny a dobře si uvědomit, kde je knihovna (katalog) a kde originály fotografií. Navíc pokud použijete rychlý externí disk s rychlým rozhraním (FW800, TB, USB3.0) může být práce s fotografiemi paradoxně rychlejší než třeba z pomalého vestavěného notebookového disku.

PS: Návod je psán univerzálně pro Aperture a Lightroom pouze proto, že princip je stejný. Programy jsou navzájem nekompatibilní! Takže si musíte vybrat jeden z nich a ten pak používat na kolika počítačích jen chcete.

Komentáře

  1. Anonymní2:43 odp.

    Diky za pekny popis! Jeste mam par nejasnosti: co rikate na umisteni knihovny/katalogu do nejakeho cloudoveho uloziste? Konkretne treba SkyDrive nebo Dropbox? Muze to mit nejake nevyhody? Nevadi potom, ze originaly budou umisteny na jine (absolutni) adrese lokalni adresarove struktury na kazdem pocitaci, ktery budu vyuzivat?

    A jeste jedna poznamka - z clanku to skoro vypada, ze knihovny/katalogy z Aperture a LR jsou zamenitelne. Predpokladam, ze tomu tak neni (ikdyz nevim, Aperture nepouzivam), mozna by si clanek zaslouzil kratkou veticku, ktera by to objasnila ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Cloudove uloziste je z me zkusenosti zcela nepouzitelne z pohledu rychlosti. Pokud nesedite na optice s hoodne silnou konektivitou mimo CR, tak je to mrtve. Do katalogu/knihovny se neustale zapisuji nahledy a ctou se nahledy, metadata apod.

    knihovna a katalog nejsou prenositelne mezi LR a Aperture. Ve clanku to zduraznim. Dik

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní2:56 odp.

    Diky za dovysvetleni. Nemelo by ale byt celkem jedno, zda jsem na pomalem nebo rychlem pripojeni? Napriklad pri pouziti SkyDrive nebo Dropboxu by program pracoval beztak s lokalnim souborem (tedy lokalne generovane nahledy, metadata, atd.), takze by kvalita pripojeni nemela hrat roli, ne? Na pripojeni zavisi az ve chvili, kdy me zajima za jak dlouho se mnou provedene zmeny synchronizuji s ostatnimi pocitaci pripojenymi ke stejnemu cloudovemu ulozisti, anebo kdybych chtel pracovat se stejnymi fotografiemi na nekolika pocitacich zaroven, ne? Mozna se mylim...

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní2:58 odp.

    Jinymi slovy - ja bych mohl mit knihovnu umistenou v adresari napojenem na SkyDrive nebo Dropbox, a klidne bych mohl byt offline. Jakmile se pocitac pripoji k internetu, tak se zmeny synchronizuji s cloudem.
    (pak je otazka co se stane v pripade konfliktu verzi... ale to se da s trochou opatrnosti ohlidat)

    Doufam, ze si rozumime, jak to myslim.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, pokud by se pracovalo s lokalni kopii, ktera se nasledne synchronizuje na Cloud, tak by to nemelo brzdit chod programu. Otazka je, zda je realne synchronizovat knihovnu a originaly, protoze to muze byt az stovky GB dat. Navic v pripade Aperture zabalenych do jedineho souboru...

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní3:09 odp.

    Ja zrovna pracuji s LR, takze to by mohlo byt pro tento pripad o neco vhodnejsi nez Aperture.

    Ale je fakt, ze synchronizace originalu by moc pohodlna nebyla, vzhledem k velikosti. Mel jsem na mysli umisteni pouze knihovny do cloudu, a originaly nesynchronizovat, a mit je pouze lokalne (coz by fungovalo bez problemu? Nebo Vas napada nejaky problem?)

    No, asi to zkusim a po nejake dobe pouzivani se tu muzu zas zastavit a utrousit nejake sve zkusenosti s takovym resenim... :)

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní3:13 odp.

    Jen pro ujasneni, nejde mi o to mit synchronizovane i originaly. Ty klidne budu mit zvlast ulozene na notebooku a zvlast na desktopu. Jde mi o to, ze kdyz napr. na desktopu udelam nejake upravy na fotkach (coz preferuji z duvodu vetsiho a kvalitnejsiho displeje, atd.), abych tyto upravy mohl kdykoliv pozdeji otevrit na notbeooku napriklad ve chvili, kdy budu upravene fotky nekomu prezentovat, nebo me nekdo pozada o zaslani hotove fotky a ja zrovna nebu uu desktopu...

    OdpovědětVymazat
  8. Predstava, ze mam na Cloudu knihovnu a nekolik stovek GB fotek rozkopirovanych na vsech svych pocitacich je desiva. Nemluve o tom, ze po kazdem importu budete muset rucne rozkopirovavat originaly, kdyz neco promazete, tak jen na jednom pocitaci, jakakoli organizace a zmeny v ni silene. Tohle bych vazne nedelal...

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní3:32 odp.

    Mate asi pravdu... Vas popis zni o neco strasidelneji (a zaroven realisticky) nez moje predstava :)

    Radsi se tomu asi vyhnu a pouziji externi disk, jak ostatne doporucujete i v clanku.

    Diky za komentare!

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní8:03 odp.

    Co se týká Lightroomu, tak stačí mít originály a soubor s katalogem uložené v jednotlivých počítačích oproti sobě stejně relativně, pak není třeba dohledávat cestu k originálům. Co se týká využití služeb typu Dropbox, to je reálné podle mě pouze pro katalog (a ještě možná). Zatím se mi osvědčilo nejvíc rozkopírovávat originály i s katalogem po lokální síti pomocí synchronizačního softwaru, ale taky to není nic moc.

    OdpovědětVymazat
  11. resim sitaci kdy mam rozsahly katalog lightroom na disku s widows, ale casteji vyuzivam linux, ale bohuzel pro praci s fotogalerii casto musim restartovat system ... a tak jsem nainstaloval na wwirtualni PC windows a lightroom , ovsem disky se tvari jako sitove, a bohuzel ze sitoveho disku mi nelze nacist katalog , je nejake mozne reseni?

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji za návod, bohužel ve verzi LR 5,4 to píše, že katalog nemůže být umístěný na žádném přenosném ani síťovém disku. Zkoušel jsem to i namapovat jako disk L:/ ale také to odmítá. Nemáte prosím nějaké fungující vylepšení.
    Děkuji Jika

    OdpovědětVymazat
  13. Jirko, jak jste to prosím vyřešil? Dělá mi to samé na jednom PC, ale na druhém ne, LR CC. Díky za zprávu

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas