Proč jsem si pořídil dron? Proč teď? A proč Mavic Pro?

Včera jsem se tak trochu pochlubil na sociálních sítích novou hračkou, dronem DJI Mavic Pro a ohlas byl obrovský. Zasypali jste mě otázkami, tak zde nabízím rychlé odpovědi. Berte můj pohled jako pohled začátečníka, nadšeného z nové hračky. Zatím jsem létal s Mavicem jen  párkrát, takže zatím vím jen následující.






Proč jsem si pořídil drona?

Nemám nejmenší komerční ambice, nejsem v létání žádný profík a nevyznám se v oblasti komerčního využití. Jen hodně cestuji a často se dostávám do míst, která jsou úchvatná, ale člověk/fotograf se nemůže na fotoexpedici dostat na ideální místo. Asi to znáte - chtělo by to o pár metrů dál, výš, vedle. Nemám tedy ambici být velký dronař, ale beru dron jako doplněk své výbavy, který mi pomůže se dostat občas dál, výš nebo udělat prostě něco zase trochu jiného.


Proč jsem koupil dron právě teď?

Poprvé jsem s drony zkoušel létat asi před 5 lety a v té době jsem zjistil, že to vyžaduje dovednosti, které jsem neměl a nestálo mi to za to, se učit. Za posledních 5 let se ale věci posunuly neuvěřitelně kupředu. Před měsícem jsem si vyzkoušel řídit Mavic a zjistil jsem, že i nemehlo jako já to dokáže. Když si vyberete rozumný model dronu, tak je létání na amatérské úrovni vážně hračka.

Zároveň se obávám, že regulace se bude postupně zhoršovat, takže čím dřív člověk začne, tím víc si to užije. Bude hůř :(

Proč právě Mavic Pro?

Nemyslím si, že Mavic je nejlepší dron na světě, ale pro mě osobně má neodolatelnou kombinaci vlastností. Jen bodově

  • Skládací konstrukce: Je dost skladný na cesty. Skládací konstrukce je pro mě absolutně k nezaplacení, protože si nemůžu dovolit vozit separé zavazadlo s dronem. Mavic dokážete přidat do fotobatohu.
  • Dostatečně stabilní: Je relativně malý a lehký, ale zároveň stabilní. Na rozdíl od mini dronů je Mavic Pro vhodný i pro bezpečně létat venku.
  • Dostatečně blbuvzdorný: Ovládání je celkem jednoduché a promyšlené. Dron se umí vrátit, umí sám přistát, sledovat objekt, proletět trasu, nenarazit do objektu před sebou apod. Jsou na trhu i ještě cyhtřejší řešení, ale Mavic mi připadá tak akorát.
  • Prověřená značka: Dji je špičkou na trhu a má za sebou dost generací dronů, aby se dalo spolehnout na to, že zítra nezkrachuje. Zároveň HW ani SW netrpí triviálními chybami. I Mavic má své mouchy, ale je toho o řád méně než u noname řešení. Prostě už si prošli vývojem.
  • Řešení all-in-one: V zásadě stačí dron, ovladač, telefon a můžete létat, fotit a natáčet. Nechci riskovat zavěšování DSLR na dron, nechci nic komplikovaného, sofistikovaného, modulárního.
  • Americký marketing: Přestože Dji jsou Číňani, je vidět, že celá firma je řízena americkým marketingem. To kromě jiného znamená, že věci jsou dotažené do detailů a západně přemýšlející člověk není zaskočen nějakou asijskou "logikou". Dji chápe důležitost SW, chápe důležitost detailů, chápe důležitost podpory, manuálů apod.
  • Rozumný poměr výkon/cena: Mavic Pro není levný, ale pro mě ještě není nedostupně drahý. Poměr výkon/cena z mého pohledu amatérského letce mi připadá velmi dobrý.



Závěrem

S Mavicem začínám. Párkrát jsem ho měl půjčeného a třeba po nějaké době změním názor, ale zatím mi připadá jako fakt boží hračka :) Takže vzhůru do oblak.

Komentáře

  1. Taky mám Mavica, vítám do klubu. Drony jsou fajn, problémem je legislativa. V půlce světa není použití drona legální, například v takových UAE (a ostatně v celém zálivu) znamená vytažení drona před lidi jeho zabavení a cestu do vězení či vyhoštění. Ve spoustě destinací jej zabaví přímo na letišti při příletu.

    A u nás to taky není v mnohém lepší. Na Slovensku bez patřičných povolení není možné legálně cokoli dronem pořídit. A u nás jsou také jži velká omezení - například nesmí se létat kdekoli, kde je podle katastrální mapy obec či město (a praha je rovnou bezletová zóna z velké části), poblíž elektrických vedení, cest a podobně. A navíc pokud člověk pracuje / živí se jako fotograf, nemůže žádný snímek pořízený dronem použít pro svou prezentci (výstava, portfolio) bez toho, aby měl povolení, pilotní licenci a registrovaného drona (což je papírování na půl roku a čtyřicet tisíc v nákladech). Pokuty za takové fotky jsou od padesáti tisíc do pěti milionů (podle obratu) a promlčecí lhůta pět let. A česko je plné "kolegů", kteří ochotně takové snímky v případě, že tě nenajdou v seznamu držitelů povolení, hlásí příslušným úředníkům. A když je člověk věřejně viditelná osoba, o to víc . A přesně proto fakt hodně přemýšlím, že si asi najdu jiný koníček...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem zmínil, regulací je víc a víc a bude hůř a hůř. Jestli dronit, tak čím dřív, tím lépe

      Vymazat
    2. V Emirátech je zakázáno víc věcí, není to svobodný svět, nedá se na techniku pohlížet jejich očima.
      Na svém pozemku si můžete létat i v obci... takže není pravda co píšete. Stejně tak v interiéru je možné létat.

      Vymazat
    3. Noname: Nemůžete, protože vzduch nad vaším pozemkem vám nepatří. Takže létat nad svým pozemkem v obci můžete jen tehdy, pokud nepřesáhnete výšku okolních překážek, v praxi tedy výšku plotu. Nesmíte tak vysoko, abyste přes plot viděl k sousedům, poletovat v metru nad zemí si můžete. Nesmíte ale nad svým pozemkem ve městě vylétnout dvacet, třicet či sto metrů vysoko.

      Vymazat
    4. Však jasně, pokud mám zahradu, s 20m vysokými stromy ve městě, tak si mohu normálně zalétat mezi stromy (pod stromy).
      "Špehování" sousedů či výška 100m je jiná záležitost.
      Jen jsem alergický na populistická zvolání typu, cituji: "...nesmí se létat kdekoli, kde je podle katastrální mapy obec či město..."... prostě a jednoduše to není pravda.

      Vymazat
  2. Proto mám dron jen jako doplněk na cesty

    OdpovědětVymazat
  3. Ale můžete použít fotografii pořízenou dronem pro svoji prezentaci. Vezměte si příklad z klasického dopravního letadla. Copak nemůžete použít fotografii focenou z okýnka letadla? Můžete. A podobné je to s dronem. Když by přišlo na lámání chleba, tak byste tvrdil, že jste drona neřídil, ale jen jste fotil. Řídil někdo jiný, nejlépe osoba blízká... a je to. Nic vám nedokáží. Pokud vás chytí při činu, tak tvrďte, že fotíte pro "nekomerční účely". A pokud vás chtějí popotahovat zpětně, tak tvrďte, že jste drona neřídil, že jste jen fotil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to právě není pravda. I na toto zákon pamatuje, takže pokud pořídíte fotografii dronem pro svoji vlastní prezentaci, jedná se o "letecké práce pro vlastní potřebu" a již je třeba mít kompletní letecké práce (+ registrovaný stroj). Argument s okýnkem letadla je něco jiného, protože zde nejde o bezpilotní prostředek, ty mají podmínky jiné (a o mnoho přísnější)...

      Nepomůže ani osoba blízká: UCL udělí pokutu vám, jako člověku, co fotku / video v rozporu se zákonem zveřejnil. Předpokládá se totiž automaticky, že jste i autorem a tudíž pilotem. Ano, může se zdát, že je to postavené na hlavu, nicméně je to tak...

      Vymazat
    2. Modelová situace: mám dron, osazený DSLR. Osoba číslo jedna ovládá dron, má na to povolení (pro letecké práce). Osoba číslo dvě ovládá DSLR a nemusí mít povolení na ovládání dronu (logicky, jen fotí/natáčí). Osoba číslo dvě je autorem fotografií, je držitelem autorských práv a smí prezentovat tyto fotografie jako svoje. A přitom NENÍ držitelem licence pro letecké práce. V případě TV a filmové tvorby je to běžná praxe.
      V případě problémů tvrďte, že byl materiál natočen/nafocen takto a nikdo na vás nemůže.

      Vymazat
    3. V tomto případě můžete, ale musíte na ÚCL v případě, že vaši fotku někdo “aktivně nahlásí”, tuto druhou osobou identifikovat a ta se musí k letu přiznat a pak úřad začne vše řešit s ní. Pokud má LP, měla platná povolení k letům v HOP (pokud k nim došlo), pak případ odloží...

      Vymazat
    4. A toto je něčí zkušenost? Docela by mě to zajímalo obšírněji. A co jim ta druhá (v příkladu první) osoba řekne? Že letěla legálně dronem, za dodržení všech pravidel. Nefotila. Já pokud by moji fotku někdo nahlásil, tak se odvolám na pilota = osobu blízkou, určitě nikoho nenabonzuji. Platí presunkce neviny. A celé se to odloží a je po případu.

      Vymazat
    5. Ano, takto jsou tyto případy řešeny. Pilot je odpovědný za provedení letu a tedy i za výstupy, které z letu vzniknou. Instut osoby blízké nelze použít - pokud se na toto odvoláte, jste jako přestupce veden automaticky vy a pokutu (v minimální výši 50 000 korun, nejvýše až 5 milionů korun, dle vašeho příjmu (či obratu v případě, že jste firma nebo živnotstník)) dostanete k úhradě také vy. Výmluvy na osobu blízkou možná platí na policii, tady ne...

      Vymazat
  4. OK tedy. Pokud ale nabonzuji pilota, který letí se všemi povoleními, tak nevznikl žádný přestupek. A fotografie, co jsem pořídil jako fotograf jsou "moje" a já sám nemusím mít licenci ne?
    Když to vezmu úplně vyhroceně, tak jaku soudu dokáží, že jsem fotil z dronu? Pokud mě nechytí při činu, tak mohu říct, že fotím třeba z rogala/padáku ne? A to zakázáno není...
    A pokud mě chytí při činu, tak budu tvrdit, že si lítám jen tak pro radost a ne z komerčních důvodů. Samozřejmě při dodržení všech pravidel (výška, zóny, atd.).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, pokud jde o licencovaného pilota a měl všechna povolení, pak se nic nestalo. Pokud vám pilot fotky prodá nebo přenechá, jsou vaše (musí ale existovat písemná smlouva).

      K tomu "jak u soudu dokáží, že jsem fotil z dronu": to je právě to - vy se k soudu nemáte jak dostat. Porušení zákona řeší UCL (i kdyby někdo nahlásil přímo policii, té to nepříslušní řešit a vše předá k vyřešení UCL). Pokud porušení shledá, vyměří pokutu. Vy se můžete odvolat k nadřízenému orgánu, což je Ministerstvo dopravy. To rozhodnutí buďto zruší, nebo potvrdí. Pokud potvrdí, není již odvolání a musíte zaplatit. Žádný soud, nic.

      A důkazní břemeno je na vás: pokud UCL rozhodne, že to bylo z dronu, musíte vy prokázat, že nebylo.

      Pokud budete mít dron registrován, není možné si s ním lítat pro radost a z nekomerčních důvodů. Pokud létáte z neregistrovaným dronem pro radost, nesmíte si pořízené fotky použít pro zajistění zisku ani pro vlastní propagaci. Je to na palici, ae je to tak - a je to furt lepší než třeba v rakousku nebo na slovensku, kde jsou již nyní hobby drony s kamerou nezákonné...

      Mavic má pro hobby použití u nás výhodu v tom, že je lehčí než 900 gramů, tudíž se na něj vztahují mírnější omezení, pořád je jich ale pořádná hromada :(

      Vymazat
    2. Jo, tak pak je vše jasné. Není to tedy moc "friendly".
      A co varianta registrovat v USA a používat u nás?
      https://registermyuas.faa.gov/
      Třeba turisté z USA, něco si zde nafotí z dronu a pak prezentují. Stačí jim jejich "Fly for Work" a nebo musí naše?
      https://www.faa.gov/uas/getting_started/

      Vymazat
    3. Vždy se musí dodržovat pravidle země, ve které natáčejí. Stejně jako Čech nemůže natáčet v Rakousku, tak tam nemůže natáčet ani Američan. A pokud Čech u nás potřebuje pro komerční fotky naše LP, musí je mít i zahraniční návštěvníci.

      Oni hřeší na to, že za týden odletí a pak je těžké je dohledat. Ale děje se to napříč státy: například kolega dostal pěknou pokusu za lítání a natáčení na Mallorca, a to rok poté, co se vrátil domů. Tamní úřad si jej dokázal podle YouTube profilu, kde video prezentoval (a měl zapnuto zpoplatnění, což je již komerční provoz), ztotožnit a z kontaktovat...

      A zajímavost: u nás je promlčecí lhůta na nelegálně pořízené snímky z dronu pět let. Takže i u čtyři roky starého videa nebo fotky může ÚCL ještě otevřít případ a pokutovat. Většinou se tak děje na něčí udání, které je o to častější, čím více je člověk “známou osobou” nebo čím více ve svých videí z porušuje pravidla: lety v HOP, lety nad lidmi, křížení silnic, železnic nebo drátů. Mezi profi dronaři a hobíky je neuvěřitelná nevraživosti a ti první (kteří do toho museli investovat obrovské peníze, aby vůbec mohli začít létat a před každým letem musí několik týdnů papírovat) jsou pak neuvěřitelně citliví na jakékoli pochybení těch druhý...

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    7. Dobrý den chtěl bych se zeptat co je myšleno tou "vlastní propagací" znamená že pořídím fotku a dám ji na FB nebo instagram a je to vlastní propagace? Nebo za tím musí být výdělek

      Vymazat
    8. Pokud jste třeba fotograf a tímto se zviditelníte (zatraktivníte), tak ano. Pokud jste řidič tramvaje a fotka bude krmelce v lese, tak ne...

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas