Proč se prodeje iPadů propadají?

Apple včera oznámil své čtvrtletní finanční výsledky. Čísla dopadla dle očekávání dobře. Sice už to nejsou ty zlaté časy mega růstu, ale pořád je to parádní jízda. IPhone 7/7+ táhnou, dokonce meziročně vyrostly o 5% počítače a rostou i služby. Jediný, komu se setrvale nedaří jsou iPady. Dvouciferný meziroční pokles prodejů zní děsivě. Jsou iPady špatné?

Co se stalo s iPady?

Osobně si myslím, že je hned několik faktorů, proč prodeje iPadů klesají. Není to o tom, že by s iPadem jako takovým bylo něco špatně, osobně si myslím, že je to skvělý produkt, ale přesto.

V první řadě Apple nedokázal udržet inovační tempo. U iPadu se z pohledu běžného uživatele nestalo nic zajímavého už léta. Ryxchlejší procesor, víc paměti, o chlup lepší už tak skvělý displej a možnost používat pero nejsou žádný tahák. Pár fajnšmekrům jako jsem já se trefili do vkusu, ale upřímě nic moc. Chtělo by to nějakou novou lákavou vlastnost - něco jako možnost uživatelského rozšíření kapacity, ultrarychlé bezdrátové dobíjení, forcetouch, vodotěsnost a armádní odolnost, nebo nevím. Mimochodem, opravdu vařím z vody, protože jediné, co mi u mého iPadu Pro chybí je rychlý port pro import fotek.

Druhým faktorem, který dle mého názoru stojí za součastným propadem prodejů, je nesplněné očekávání. Apple začal uživatelům v určitém okamžiku slibovat, že iPad nahradí počítač a hodně lidí na to slyšelo. Moje kurzy iPad: 100% mobilní kancelář byly narvané k prasknutí. Pak se ale ukázalo, že je to pravda na půl. IPad může nahradit počítač jen asi pro 90% populace, což zklamalo těch 10% geeků, co běželi nakoupit iPad Pro jako první. A hlavně těch 90% populace musí vystoupit z komfortní zóny a změnit své chování, což se jim nechce. "Diktování místo old-school psaní na klávesnici? Data v Cloudu? Nové aplikace? Bezpečnostní omezení? WTF, to nám nikdo neřekl!" Po vzestupu musel přijít pád.

A třetím důvodem je dle mého názoru úspěch iPhonů ve verzi Plus. Větší iPhone pro řadu lidí iPad nahradí, což spolu s čím dál menšími a lehčími notebooky ubralo životní prostor pro iPady. Macbook 12" a iPhone 7+ jsou jako dřevaři co kácí prales a z iPadů jsou roztomilé opičky, co nemají kde žít.


Co bude s iPady dál?

Na finančních trzích se tomu říká korekce. Po boomu přišlo vystřízlivění a čísla se musí usadit na udržitelných hodnotách. iPad je skvělý produkt, který není pro každého. Až se zjistí, jak velká je reálná cílová skupina, bude zase dobře. Jiné řešení nevidím. Nic z toho, co jsem popsal totiž Apple zřejmě v dohledné době změnit nedokáže.

Komentáře

  1. mna by zaujimalo, ci nevidite ohrozenie toho inovacneho potencialu v podobe, kam sa apple dostaval v minulosti po vyhodeni jobsa - ze zacali robit kopu produktov.
    teraz maju coraz sirsie portfolio produktov - 3 typy telefonov, 4 typy ipadov, chaoticke pocitace (naco air, stary pro a imac) a plus hodinky, sluchatka, tv, music, ... skratka, ako mozem vymyslat nove funkcie, ked mam vela produktov? chybal by mi focus robit veci poriadne

    OdpovědětVymazat
  2. Z mého pohledu je ještě jeden důvod. Pro běžného uživatele, který iPad používá pro brouzdání po internetu a sociálních sítí není prakticky žádný důvod obměňovat za nový.
    V roce 2011 jsme si s přítelkyní koupili iPad2 právě pro tyto účely a ještě v roce 2014 bohatě postačil. Jen každý upgrade iOS zařízení cca 20% zpomalil :-))
    Nevím, jestli by stačil i dnes, v tom roce 2014 nezvládl nechtěný kontakt s vodou:))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas