Co mi nejvíc chybí u AppleWatch?

Tuhle otázku jsem dnes zahlédl na Facebooku, a protože jsem hned po tom šel běhat, měl jsem možnost si to trochu rozmyslet. Je zvláštní, že jsem přišel na to, že kombinace AppleWatch 2 a WatchOS 3 vyřešila skoro vše, co jsem od nich chtěl a zůstala jediná opravdu silná záležitost, ale vezměme to popořadě.




Proč mi AppleWatch 2 vyhovují?

Applu se podařilo vyřešit většinu toho, co mi u AppleWatch dělalo vrásky. Systém je mnohem rychlejší a tudíž už reaguje tak, že vás baví si s hodinkami hrát. Určitě je tady prostor pro zlepšení, ale už mě to netrápí.

Stejně je to s výdrží baterie, kterou všichni tak řeší. Když jdu spát, dám hodinky do stojánku na nočním stolku a ráno si je dám na ruku. Za poslední rok jsem vybil hodinky jen asi 2x a vždy kvůli extrémně dlouhé cestě do zahraničí. Takže ano, mohla by baterie vydržet třeba týden nebo rok, ale kvalitu mého života už by to asi moc nezlepšilo.

I odolnost je za mě v pohodě. Vodotěsnost je super a přestože jsem přešel na model Sport, nemám problémy ani s poškrábání, ani s odolností sklíčka. Možná mám jen štěstí, ale za mě pohoda.

V neposlední řadě Apple snížil lehce cenu, takže stěžovat si na cenu AW mi přijde dnes už nesmyslné. Rozumné klasické hodinky taky stojí 10 000 Kč plus, takže pro mě je cenová hladina v pohodě.

Co mi u AW nejvíc chybí?

Nebudu chodit kolem horké kaše, je to vždy fungující, češtinu podporující Siri. Ovládání hlasem je totiž to nejlepší, co vám mohou AW nabídnout. Displej je relativně malý na to, abyste ovládali dotekem cokoli komplikovanějšího. Zadávání textů jinak než hlasem je u hodinek nesmysl. A přitom je spousta situací, kdy jsou právě hodinky ideální vstupní zařízení. Chcete si zapsat nápad, rychle odpovědět na SMS, chat či mail. Zapsat schůzku do kalendáře, cokoli.

Bohužel Siri má dnes dvě zásadní omezení. Obecně platí, že bez připojení iPhonu k internetu je Siri na hodinkách mrtvá. A to je problém. Třeba při běhu bych chtěl nechat iPhone doma. Při cestě do zahraničí nemám vždy k dispozici internet atd. Vyřešit tenhle problém dá asi Applu zabrat, ale samozřejmě by to vyřešit šlo.

Druhé omezení je čistě lokální. Siri neumí Česky! ne, že bych měl problém jí zadávat povely v angličtině, ale když na Siri začnete mluvit anglicky, už očekává vše v angličtině. Takže SMS v češtině nadisktujete, pokud ovládáte hodinky přes displej a korunku. Hlasem aktivované psaní zprávy v češtině není možné. To samé poznámky, připomínky, kalendář ... Tohle je věc, kterou by Apple mohl opravit snadno. Rozpoznávání češtiny mu funguje skvěle. Jen by si musel všimnout toho, že někde ve střední Evropě mají tenhle problém a mít motivaci ho řešit.

Závěr
Je zvláštní, že po HW stránce mi AppleWatch vyhovují skvěle. Samozřejmě by potěšil lepší Apple Store, větší nezávislost na telefonu, lepší displej a já nevím co. Ale když mi dají dohromady Siri, já budu nadšený a spokojený!

Komentáře

  1. Chtěl jsem napsat několik věcí, které mě na AW2 ještě vadí, ale při hlubším zamyšleni jsem mnoho dalších nenašel.
    Se Siri samozřejmě souhlasím, ale to není ani tak věc AW, jako spíš iOS.
    Baterie OK ale s výhradou. Věčer dávám do nabíječky na 60%, ale když chci vydržet 2dny a dvě noci, tak to většinou nevyjde. Ty dva dny jsou např. víkend u známých, kdy si nechci tahat tu hroznou sprchu s dlouhou hadicí, kterou se hodinky dobíjí.
    Cena hodinek ve verzi sport je OK (mám Nike verzi), ale cena za ocel, nebo keramiku je přestřelená a na to moc. Přeci jen jde o hodinky na tři roky!! Potom už mají cenu žádnou cenu! Na rozdíl od dobrých značek klasických hodinek.
    Dále mi vadí hranatý tvar. I když mám již třetí AW, tak jsem si na něho nikdy nezvykl. Furt mám pocit, že si mě všichnni prohlíží, kde jsem vzal Casio s kalkulačkou v dnešní době. Hodinky prostě mají být kulaté!
    A poslední výtku mám na fitness aplikace. Běhám jen s AW2 a aplikace, které umí využít interni GPS bych napočítak na prstech.... vlastně jen do tří. Vestavěná aplikace Cvičení je funkční, leč bez přidané hodnoty. Aplikace Nike RC mi padá. Prostě jednou týdně doběhnu a koukám, místo NRC vidím čas. Při pohledu na poslední běh se dozvím, že jsem běžel např. 1,5km, než to lehlo. Aktualizace iOS 3.2 a NRC 5.6 nic nevyřešila..

    Závěr: Udělejte mi kulaté AW3 s výdrží týden, nezávislé na iP, keramické za 10tis. a budu spokojen :-) /joke/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a nebo by bylo řešení, dávat k těm keramickým AW3 za 10 000 Kč iPhone 8 v barvě zdarma. :)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas