Proč a kdy se na cestách vyplatí lokální datová SIM karta

Minulý týden jsem byl v Norsku a teď sedím na pláži na Bali. Dvě různá místa a dvě různé zkušenosti s připojením k internetu. Takže proč se jako správný digitální nomád nepodělit?

Proč nespoléhat na hotelovou WiFi?

Možná si říkáte, proč vůbec řešit nějaká mobilní data, když dnes už skoro každý hotel má nějakou WiFi a většinou navíc zdarma. Pokud se chcete jen podívat co nového na Blesk.cz, tak asi není potřeba cokoli řešit. Pokud se považujete za digitálního nomáda a potřebujete na cestách aspoň trochu vážně pracovat, důvodů proč nespoléhat na hotelovou WiFi je několik:

  • Spolehlivost - Největší problém hotelových WiFi je spolehlivost. Občas jdou, občas nejdou (třeba zde na Bali spíš nejdou) a vy skončíte u toho, že čekáte na půlnoc, kdy se většina hostů odpojí a vy konečně můžete vyřešit aspoň emaily.
  • Rychlost - Hotelů s rychlou WiFi je po světě hromada, ale rozhodně ne všechny. Zejména pokud potřebujete kromě stahování i odesílat data, je rychlost často problém. Připojení je asymetrické a rychlost kolísá, takže upload je nekonečný, hovory se rozpojují a řada služeb nejede vůbec.
  • Blokování služeb - Řada hotelů blokuje odesílání emailů, streaming či vybrané porty. Někdy z bezpečnostních, někdy z výkonnostních důvodů. Většinou to jde nějak obejít, ale ztratíte hodinku laborováním s nastavením.
  • Bezpečnost - Stále častěji si uvědomuji otázku odposlouchávání provozu na veřejných sítích. V lednu nám prokazatelně hacknuli servery, protože mi bylo odposlechnuto heslo při nezašifrovaném spojení. Jsou bohužel sítě nebo dokonce celé státy, kde je šifrování komunikace po internetu zakázáno a řada služeb stále ještě nejede po HTTPS.


Když to sečtu a podtrhnu, mobilní 3G/4G sítě jsou dnes většinou rychlejší, spolehlivější a bezpečnější. To platilo v Norsku stejně jako to platí na Bali.

Kdy se vyplatí lokální SIM karta

Je to samozřejmě otázka peněz. Například při krátkém pobytu v Norsku jsem zjistil, že se řešení lokální SIM karty nevyplatí. Datový balíček TMobile vyšel na skoro stejné peníze jako lokální data a nemusel jsem řešit nastavení a přehazování SIM karty. Nicméně jde spíš o vyjímku. Ceny roamingových dat se stále pohybují od vysokých, přes nestoudné až po zcela směšně přestřelené. Například zde na Bali mě 1GB vyjde lokálně o několik řádů levněji než přes domácího operátora.

Obecně se dá říct, že čím jste dál, čím víc dat potřebujete, tím spíš se lokální data vyplatí. Zde v Indonesii jsem se dostal na cenu 1GB pod 2USD. To se to pak serfuje :)

Závěr

Už asi třetí rok čekám, kdy se objeví nějaký globální virtuální operátor, který nabídne mobilní internet kdekoli na planetě za rozumnou cenu. To první už zvládají desítky firem, ale cenově to pořád nevychází. Lokální data bývají nejlevnější. Přesto jsem přesvědčený, že jednou (snad brzy) příjde někdo velký typu Apple, Google, MS, Facebook či některý z velkých operátorů a změní náš svět :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas