Proč jsem se přihlásil na půlmaraton?

V zásadě nejsem příliš sportovní typ. Mám rád pohyb, ale nikdy jsem nedělal žádný vrcholový sport a považuji se spíš za intelektuála, možná kavárenského povaleče či chceteli Ajťáka. Takže přihlásit se na půlmataron bylo rozhodnutí, které možná řadu lidí překvapilo. Vzhledem k tomu, že mám běžet za 2 měsíce, rozhodl jsem se o tom trochu blogovat a třeba někoho inspirovat :)



Já a běhání

“Nemládnu a nejsem v kondici”. To bylo zjištění, které mě přivedlo k běhání. Blížila se čtyřicítka a já zjistil, že mi při fotoexpedicích začíná občas docházet dech a to si prostě nemůžu dovolit. A tak jsem hledal nějakou formu pohybu a běh mi přišel vhodný. Baví mě a byla to aktivita, kterou jsem mohl dělat se svojí skvělou, mnohem sportovnější, ženou. Zároveň to není týmový sport, takže je časově flexibilní. A dá se dobře provozovat, i když cestujete tak často jako já.

A tak mám po 3 letech naběháno skoro 750 km a jsem ve stavu, že dokáži uběhnout 5 - 12 km aniž by mě to úplně zničilo. Běhám většinou 2x týdně, když je dobré počasí a nejsem nemocný. Běhám sice pomalu, čas lehce pod 7 min. na kilometr, ale baví mě to a mám medicínsky ověřenou lepší kondici.


Proč půl maraton?

Primárním důvodem bylo samozřejmě vyhecování, jak už to u chlapů bývá. Nechal jsem se vyprovokovat a hrdost mi pak nedala to zamést pod koberec.

Nicméně mám i dva praktičtější důvody. Tím první je, že jsem cílový fetišista, takže rád pokořuji nějaké výzvy. A druhak jsem zjistil, že v běhu začínám stagnovat a potřebuji nějakou motivaci se posunout o kousek dál. Rád bych se dostal do stavu, kdy budu schopen běhat pravidelně cca 10 km s lepšími časy, abych si na to našel čas. A abych tohle dokázal, potřebuji vnější stimulaci - důvod se vybičovat. A řekl jsem si, že když se přihlásím na půlmataton, dám o tom veřejně vědět, tak pak už mi nezbude nic jiného než se vybičovat.

Jaký je cíl?

Takže tímto veřejně dávám najevo, že mým cílem je 1. dubna uběhnout pražský půlmaraton a úplně se nezničit. Je mi jedno, v jakém čase, nehodlám se nechat vyprovokovat k nějakému soutěžení s kýmkoli. Jdu tam, abych pokořil sám sebe, svou lenost a posunul se někam dál.

Vaším úkolem je podpořit mě tím, že si občas přečtete něco o mém běhání a ve mě tak vzbudíte silnější pocit, že to musím dokázat. Díky za tuhle pomoc.

Komentáře

  1. Budu Vám držet palce Honzo. Já se stejným cílem a motivací běhám 10k závody nebo loni 2RUN na půlmaratonu. Naposled Birell Grand Prix za rovných 70min. Vzadu v poli je taková otevřenější nálada a běžci se podporují navzájem - nezávodí. Bez té zaplacené přihlášky je fakt těžké se zvednout a vyběhnout tak, aby se člověk aspoň trochu posouval.

    OdpovědětVymazat
  2. Věřím, že to zvládnete. Sledovat budu, sám se snažím teprve rozběhat (běhám nepravidelně kolem 5km).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak můžeme někdy dát společný běh. 5km zvládnu a pro začátky mám pochopení

      Vymazat
  3. Dobré důvody, rozumný přístup... to nejde nezvládnout. Držím palce, věřím, že to bude fuška, ale zvládnutelná. Já osobně čekám na teplo, v zimě se prostě nedonutím. Hezký den a pravidelný a správný krok!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas