Proč Apple zrušil MagSafe a mně nechybí?

V posledních pár měsících jsem opravdu mnohokrát četl nářky nad tím, jak jen mohl Apple zahodit u svých nových notebooků ten geniální magnetický napájecí konektor (MagSafe). Mnohokrát jsem musel odpovídat na to, zda mi chybí u nového Macbooku Pro, jak hodně mi chybí nebo jak bez něj vůbec můžu žít. Takže abychom v tom měli jednou pro vždy jasno:





Když Apple poprvé představil Mag Safe konektor, byl jsem nadšený a roky dobře sloužil. Čím déle jsem jej používal, tím víc jsem si uvědomoval výhody i nevýhody. A ne, nechybí mi, nejsem zoufalý a nebudu po něm tesknit.




A teď, když máme za sebou to přiznání, pro zvídavé pár řádků navíc. Podle mého názoru Apple opustil Mag Safe z několika důvodů:


  1. Protože chtěl spojit napájení a datové přenosy do jediného univerzálního konektoru. Chtěl se vyvarovat situaci, kdy se MagSafe rozpojí, třeba jen drobným pohybem notebooku na klíně, a přenos dat kolabuje. To by dělalo hodně neplechy.
  2. USB-C zabírá méně místa, je to dnes nejuniversálnější konektor a má dle mého názoru slušnou budoucnost.
  3. Apple nepoužil Lightning konektor, protože není pro Macbook vhodný. Neumožňuje přenos dostatečného množství energie, nemá dostatečnou přenosovou rychlost a hlavně je určen pro mobilní zařízení.
  4. Apple vyslyšel přání mnoha uživatelů a odborníků a po letech proprietárních řešení sáhl po standardizovaném konektoru. To znamená možnost volby dodavatele nejen u kabelů, ale veškerého příslušenství, napájecích zdrojů, monitorů apod.
  5. Doba se změnila. Člověk s notebookem už nechodí od zásuvky k zásuvce, ale nabíjí typicky jednou denně. A v této situaci minimálně já strašně oceňuji stejné konektory na obou stranách počítače, možnost jediným kabelem obsloužit všechny periferie zapojené do monitoru či HUBu a napájení zároveň.


USB-C mi vyhovuje a jediným problémem je zatím omezené rozšíření mezi výrobci periferií. Apple možná předběhl dobu, ale není to přesně to, po čem u Applu voláme? Nechtějí po něm všichni aby vedl inovace a udával trendy? Podle mě se mu to s novým Macbookem Pro povedl, stejně jako třeba s AirPods, která taky ze začátku všichni hanili a teď mají skvělé uživatelské recenze.

To jestli a kdy se objeví USB-C u iPhonů upřímně netuším. Apple zřejmě zatím nechtěl měnit zavedený konektor a komplikovat život jak uživatelům, tak výrobcům příslušenství. Je otázkou, zda Apple spíš neuvažuje o úplném zrušení všech konektorů a 100% bezdrátovém provedení. Technicky by tomu u iPhonů nic nebránilo a byl by to zase skvělý důvod k diskuzím.

Co myslíte? Bude příští iPhone už úplně bez konektorů?

Komentáře

  1. iPhone bez konektorů? Proč ne :)) indukční nabíjení asi není problém. Ale pochybuji, že k tomu budou balit AirPods :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je otázkou, jestli k telefonu musí být sluchátka přibalená. Navíc by mohli udělat nebo použít nějaké levnější BT Beats :)

      Vymazat
  2. USB-C na iPhonu nedává smysl. Nicméně na Macu je pořád UTP rychlejší než WIFI.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkně napsané, vidím to naprosto stejně - USB-C je už přítomnost. Já už dnes mám USB-C telefon, powerbanku, externí HDD.. ta interoperabilita kdy můžu nabíjet MBP v nouzovym případě z nabíječky k telefonu je úžasná.
    Jinak - mám MBP 13" v základní variantě a jediné co mě štve že nemám USB-C na obou stranách - ale zase mám ESC :-) Život je hold o kompromisech.

    OdpovědětVymazat
  4. Jen bych opravil misto USB-C je to Thunderbolt 3 a rozdíl mezi nimi je v přenosu dat. USB-C podporuje 20GBs Nové Touch Bar computery 40GBs a jak Honza už zmiňoval jsou to universální porty a hlavně sou připojené přímo na Logic Board takže se tam neztrácí rychlost v přenosu. Měl sem tu čest jich několik opravovat a je to horror :) tolik součástek snad nemá ani auto .... ještě jedna věc nakonec, kdyby se vám pokazil Touch ID tak musí být vyměněný s Logic Boardrem dohromady ups ...

    OdpovědětVymazat
  5. ad bod 5) Doba by se změnila, pokud by se významně změnila doba výdrže na akumulátor. Vzhledem k tomu, že k ničemu takovému nedošlo, považuji tento bod za nesmyslný. Nevím jak vy, ale já určitě nenabiji jednou MBP s tím, že mi vydrží celý den, to možná kdybych na něj jen koukal jako na svatý obrázek.

    Kromě toho tvrdit to zrovna o MBP 2016, který není po stránce výdrže právě přeborník, tomu nerozumím vůbec. Zde je také veřejným tajemstvím, že Apple pro něj plánoval jiný typ akumulátoru, který však neodladili, a tak se uspěchalo uvedení s běžným typem akumulátoru. To je spolu s tenčím tělem, jenž bylo navrženo pro jinou baterii, nejspíš i důsledek nevalné výdrže.

    Se zbylými body se dá souhlasit.

    Na okraj ještě k tomu lightningu u iPhonu. Za tím bych neviděl nic složitého. Jednoduše se Apple není připraven vzdát licencování svého proprietárního konektoru výrobcům příslušenství, o zisk jde přece vždy až na prvním místě, to je snad jasné. S USB-C by o všechno přišel, vč. uvrtání svých zákazníků do iPhone only doplňků.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas