Dá se běháním zhubnou?

Kdyby platilo, že běhání = hubnutí, běhala by asi ochotně většina populace. Obávám se ale, že tak přímočaré to není. Jedním z důvodů proč jsem začal běhat byla snaha přestat tloustnout, což se povedlo. Pak logicky přišla nová meta - zhubnout, což se mi zatím nedaří. Nejsem žádný specialista na diety a hubnutí, přesto jsem vypozoroval několik zákonitostí.




Příjem vs výdej energie

Rovnice hubnutí je v zásadě jednoduchá, když budete spotřebovávat víc energie, než kolik přijmete, tak máte šanci hubnout. Je tam řada dalších vlivů, možná je to trochu i v hlavě, ale je to tak. Já jsem díky běhání cca zdvojnásobil výdej energie, což je dobré. Víc zatím nezvládám, protože pokud bych běhal víc, asi už bych nezvládal fungovat v práci a běžném životě.

No a tak u mě začíná hrát větší roli ta druhá strana, tedy příjem energie :( V téhle oblasti se zatím moc kontrolovat neumím a tak výsledek není oslnivý. Uběhnout 8km je super, ale když si pak dáte pořádnou porci bramborových knedlíků s uzeným a zelím, je po hubnutí. Je to prostě tak a já to vím.


Běhání a hubnutí

Jen bodově:

  • Pokud máte výraznou nadváhu, tak bych asi začal něčím jiným než během. Jinak vás vaše klouby moc nepochválí. A nebo to chce začít pod dohledem nějakého odborníka.
  • Pokud běháte 1x - 2x týdně pár kilometrů, tak si asi zhruba udržíte stávající kondici, ale nebude se ani zlepšovat ani nebudete hubnout.
  • Pokud budete běhat tak, abyste postupně zvyšovali svou kondici, tak máte šanci i hubnout, pakud si ale pohlídáte příjem energie a celkovou životosprávu.


Experiment půl maraton

Aktuálně trénují na půlmaraton. Není to žádný zázrak, ale znamená to pro mě pár týdnů v kuse cca 2x tolik, než kolik bych se sám od sebe dokopal. Takže vám 2. 4. 2017 řeknu, jestli zvýšení výdaje energie pomůže.

A co vy? Máte nějakou osobní zkušenost s tím jak běh obě ovlivňuje váhu?

Komentáře

  1. Dobry den Honzo. Faktoru proc nehubnete muze byt vice. Od stravovani az po ne prislis spravne behani. Dulezitou roli hraje take stres - zijete urcite v poklusu. Pak s tim je spojene i pravidelny prijem potravy v mensim mnozstvi. Ja osobne nesnidam, ikdyz se snidane povazuje za nejdulezitejsi. Me to spis brzdilo v hubnuti i ve vykonu. Pokud date telu hodne paliva hned rano, ano, ma z ceho to telo brat, ale pak si nebere to co ma samotne ulozene. Tedy vlastni zasobu.. Tedy ty speky :). Dopoledne resim proteinovym napojem, kde je vse co potrebujeme a lehce stravitelne. Popripade ovoce, kde je fruktoza. No a pak obed uz plnohodnotny. A dokonce si muzu dovolit jist vecer, pak uz ale ne prilis sacharidu.
    No a pak samotny beh - pokud to moc honite, spalite sice kalorie ale o to min se budou spalovat tuky. A kdyz uz se mam zadychat, tak rozhodne kopec, nebo schody, ale opet, ne prilis rychle. Tohle vam pomuze snizit pri beznem behu po rovine srdecni cinnost a zvysi se spalovani tuku. A taky vykon a ubehnuta vzdalenost.
    Zdravi Vas Tom

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Tome. Tohle všechno v zásadě vím a snažím se to pomalu implementovat do života. Díky za potvrzení

      Vymazat
    2. Rado se stalo :) Jen se nevzdat a pokracovat. Ja dal vahu timto zpusobem dolu behem pul roku. Z 95kg na 84kg. Hodne zdaru a laskave dny

      Vymazat
  2. Jsem na tom pdoobně jako Tomáš (95->85 za chvilku), ale doporučuju jinej přístup. Určitě ne "se držet" při běhu ale právě to napálit jak jen jde, intervalově. Najdi si co je běžecká tabata a zkus ji tak jednou týdně zařadit. :) nebo i jinouformu intervalů (200m max, 200m výklus). Ale prostě dát tomu tělu zabrat aspoň chvilkově max intenzitou. Pomalým běháním si tělo akorát zvykne na pomalý běhání.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas