První pocity z nového Macbooku Pro 2016 CTO

Jak jistě víte, tak zamrzlo peklo, hnuly se ledy v Číně a po mnoha měsících čekání jsem se dočkal nového Macbooku Pro 2016. Nechal jsem si postavit variantu na míru (CTO), takže jsem se těšil jak malý Jarda. Mám jej pět dní a rád bych se podělil o první pocity.



Co mě opravdu nadchlo

V první řadě je to kompaktnost, nižší váha a skvělé provedení. Je to prostě mazlík, který je proti původnímu Macbooku Pro 2013 citelně lehčí a působí mnohem kompaktnějším dojmem. Tohle byl s ohledem na mé časté cestování jeden z hlavních důvodů a nezklamal. Pokud chcete opravdu krásný kus hardwaru s vynikajícím  poměrem hmotnost / robustnost, mohu jedině doporučit.

Trochu nečekanou hvězdou se stal nový 2x větší Trackpad. Nejen, že ho mám teď většího než většina ostatních Apple uživatelů, což mužské ego zahřeje, ono je to strašně příjemné a návykové. Větší plocha znamená přesnější snímání pohybu prstů, větší prostor pro gesta a celkově mnohem přesnější a příjemnější ovládání. Nikdy bych nečekal, jak obrovský to bude rozdíl a hlavně jak to bude návykové. Už po dvou dnech mi původní Trackpad připadal divně malý a nepřesný. Tohle inženýři v Applu trefili na hlavičku.

Třetí opravdu wow věc je nový displej. Upřímně jsem byl trochu skeptický k tomu, co Apple sliboval a nečekal jsem od nového panelu zázraky, ale rozdíl je opravdu obrovský. Sázka na kvalitu, barevný gamut a nezvyšování rozlišení se vyplatila. Je to pro fotografa opravdu skvostný pocit.

A ještě jedna drobnost - TouchID. Konečně nemusí člověk pořád na veřejnosti, na kurzech, v kavárně, kdekoli zadávat veřejně heslo! TouchID funguje i v mém oblíbeném 1Passwordu, takže výsledek je elegantní a mnohem bezpečnější.


S čím zatím bojuji

Upřímně řečeno největší problém je klávesnice. Je příjemná, je přesná, ale když do ní člověk buší tak, jak byl zvyklý ze staršího modelu, tak je šíleně hlučná. Když se soustředím a snížím přítlak, tak hlučnost zmizí a přesnost psaní se nesníží, ale bude to chtít si zvyknout a přeučit se. To jsem upřímně nečekal.

Touchbar je sexy, je strašně zábavné jej někomu ukazovat a je takový “příjemný na dotek”, ale tím to pro mě zatím končí. Ač se snažím, tak situací, kdy by mi jeho použití přišlo praktické je zatím poskrovnu. Možná si zvyknu, možná se jej musejí vývojáři naučit využívat, ale zatím se žádný zázrak nekoná. Nevadí mi, ale ani mi nijak zásadně život lepším nedělá.

Výdrž baterie je taková nevyzpytatelná. První den se mi notebook nepodařilo vybít vůbec a já byl nadšený. Druhý den jsem vyrazil bez zdroje a ve 2 odpoledne jsem byl na suchu. Trochu jsem pošteloval nastavení a je to zase lepší, ale upřímně chápu rozčarování řady uživatelů. Apple slibuje, že problém je řešitelný softwarově a že třeba nyní odstraňuje chybu v Safari, která to výrazně zlepší, ale ruku na srdce. U počítače za 100 000 Kč bych čekal, že to vyřeší dřív, než to prodají.


A co ty porty?

Určitě se ptáte sami sebe, potažmo mě, jak žiji se čtyřmi TB3 porty? Inu tak, jak jsem očekával. Je boží, že napájet jde notebook z obou stran. TB3 je fakt rychlý port. Upřímně toho zas tak moc připojovat nepotřebuji, ale přesto mám jednu redukci TB2 - TB3, která je trvale připojena k externímu diskovému poli a jeden multiHUB (2xUSB3, HDMI, USB-C).

Závěr

Zatím je brzy na závěry. Ještě pořád funguje endorfin z nové hračky a jsem nadšený. Podrobnější recenzi přineseme asi v Digitu.

Komentáře

  1. Ja som ho skusal len Apple store a najviac sa mi nepozdavaju kurzorove sipky.
    Ale paci sa mi, ze jack stale prehrava moje sluchatka :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas