Jak si levně užít Havaj?

Havajské ostrovy jsou z pohledu středoevropana v zásadě tropický ráj na druhé straně zeměkoule. Z toho logicky vyplývá, že náklady na dovolenou na Havaji budou vyšší než v Hurgádě či Bibione. Tak to je! Pokud to někoho překvapuje, nemá smysl aby dál četl a doporučuji se vrátit ke čtení letáků z Lidlu. Na druhou stranu, o Havaji se často hovoří jako o extrémně drahé destinaci, což nemusí být úplně pravda. Vše je o dobré přípravě a načasování.

Jak vybrat termín pro cestu na Havaj?

Havajské ostrovy jsou relativně malé, takže každá větší událost zde dramaticky zvedá ceny letenek, ubytování i služeb. Takže hodně záleží, jestli se netrefíte do nějakého svátku, velké konference, golfového či tenisového turnaje apod. Na Havaj hodně létají Japonci a Číňani, takže kromě amerických svátků je potřeba brát v úvahu i čínský Nový rok, japonské svátky apod. Jak tedy najít vhodný termín?

Nejsnazší je sednout si k internetu a ideálně cca 1/2 roku dopředu vyzkoušet jaké ceny dává na letenky třeba kayak.com a na ubytování booking.com ve zvoleném termínu pro dany ostrov. Nejde o tyto dvě konkrétní služby, můžete použít jakoukoli z těch větších. Rozdíl v cenách je zcela zřetelný.

Havaj je z pohledu počasí celoročně super, ale počítejte s tím, že v létě je zde opravdu vedro! Návštěva v zimě či na jaře znamená pořád 25C a víc. Doporučuji!

Letenky na Havaj

Když budete kupovat letenky, tak počítejte s tím, že cesta z Prahy na Havaj, nějaké přelety mezi ostrovy a zpět vyjde na 800 - 1500 USD. Ideální je, když člověk třeba služebně letí na západní pobřeží USA a odsud si koupí jen hop na Havaj. Hodně letů je z Los Angeles, Seattlu, San Diega, San Franciska, Phoenixu či Vegas. V různé dny létají různé letecké společnosti na různé ostrovy, takže je to takový malý rébus. Jednou je lepší LAX - KOA - OGG - HNL - LAX, jindy třeba LAX - HNL - KOA - OGG - LAX.

Pokud si budete kupovat samostatnou letenku třeba z Los Angeles, můžete mít štěstí a pořídit ji jen za pár set dolarů. Nejčastěji létá Hawaiian, ale pozor, většina leteckých společností účtuje poplatek kolem 25 USD za každé zavazadlo na každém přeletu!

Osobně nejraději kupuji letenky přes AA.COM s přerušením v Los Angeles. American přeprodává i letenky Hawaiian, takže můžete postavit jednu letenku PRG-LHR-LAX, vyřídit práci a pak pokračovat třeba LAX-KOA-OGG-HNL-LAX-LHR-PRG. Vše se stejnými podmínkami jako zaoceánský let.
Pro hledání termínu a letecké společnosti zkuste Matrix.

Ubytování na Havaji

Cena ubytování hodně záleží na ostrově, místě a nárocích. Výběr hotelů je limitovaný, což se projevuje na cenách. Pokud vám nevadí stanovat, místo v campu na severu Oahu se dá pořídit od 10 USD na noc a na řadě míst můžete stanovat na pláži zdarma. Pokud chcete normální tříhvězdičkový hotel, který není přímo na pláži, počítejte s cenou od 100 do 300 USD na pokoj a noc. Plážové hotely jsou většinou o cca 100 USD dražší a takový pěkný golfový resortík třeba na Maui běžně vyjde kolem 800+ USD na noc.

Alternativou je použít AirBnB, které nabízí celkem bohatý výběr, ale důrazně doporučuji si zkontrolovat předem hodnocení daného místa. Havajané mají dost často zcela odlišný (rozuměj nižší) hygienický standard. Já osobně udělal s AirBnB na havaji vynikající zkušenost, ale upřímně cena byla podobná jako v hotelu. Jen ubytování nabízelo větší soukromí.

Autopůjčovny na Havaji

Stejně jako všude jinde v USA, rozhodně si auto zajistěte dopředu online. Hledejte slevové kódy a kromě Avis a Hertz vyzkoušejte i Alamo, National, Dollar a Budget. Většinou bývají trochu levnější. Na většině ostrovů se vyplatí půjčit auto s náhonem 4x4, jinak se nedostanete všude a rozhodně si zkontrolujte pojistné podmínky. Základní CDW pojistka většinou nekryje pneumatiky, okna, přední sklo apod., což se při offroadu na havaji může hodně prodražit.

Počítejte s tím, že benzín na Havaji je o něco dražší. Na Maui a Big Islandu se teď ceny pohybují mezi 3,2 - 4,0 USD za galon. Na Oahu jsem několikrát načerpal za 2,99 USD na galon. Ale ceny se mění často. Při plánování cesty počítejte s tím, že na většině ostrovů je benzínek málo a vzhledem k minimálním rychlostem, častým stoupáním a špatným silnicím je spotřeba benzínu mnohem větší, než čekáte. To, že na začátku cesty auto hlásí dojezd 180 mil neznamená, že po 45 mílích stoupání a nekonečných zatáček vám nedojde benzím.

Jídlo na Havaji

Paradoxně nejlevnější je jídlo. Na Havaj je zakázáno dovážet většinu jídla kvůli ochraně přírody. A to platí dokonce i pro jídlo koupené v USA. Když vás chytí při pašování jídla, pokuty jsou v tisících USD. Na většině ostrovů najdete v hlavním městě velké samoobsluhy jako je Foodland, Safeway apod. V těch nakoupíte levněji o cca 30% levněji než na venkově. Zejména pokud si pořídíte jejich věrnostní kartu.

Nejlevnějším zdrojem jídla jsou na ostrovech skvělé Food trucky, většinou s thajskou, japonskou či havajskou kuchyní. Oběd pod 10 USD není problém. Na většině ostrovů najdete i klasické fast foody - McDonalds, Burger King, Carl Jr apod. které jsou o trochu dražší než na pevnině, ale pořád se najíte za 5 - 10 USD. jakmile půjdete do restaurace, včetně řetězců jako je iHOP či Dennys, počítejte s cenou jednoho jídla s nápoji přes 20 USD. Ceny ve většině řetězců, včetně třeba Starbucks jsou o cca 20% vyšší než na pevnině. Jezte a pijte proto lokálně - je to mnohem levnější a chutnější.

Nejdražší jsou samozřejmě beach bary a hotelové restaurace v luxusních hotelech. U drtivé většiny hotelů není ani snídaně v ceně.

Služby a zábava

Stejně jako všude jinde v USA platí, že na všechno existují slevy, slevové kupónky, akce apod. Vezměte si na pumpě, v hotelové recepci, kdekoli slevové noviny a pátrejte. Většina účtenek nabízí slevu při druhé návštěvě apod. Nejběžnější je sleva typu “Buy one, get one free”, což je super pro dvojice. Přestože se v USA obecně nesmlouvá, když si budete půjčovat kolo či serf, kupovat vychlazený kokos či drink na pláži nestyďte se zeptat na “special discount”, “Happy hour” apod. Úsměv a “Mahalo” to většinou jistí.

Závěr

Nečekejte, že na Havaji si budete užívat levný a bezstarostný život. Paradoxně nejlevněji se mi dařilo fungovat na Oahu (mimo Honolulu). Dražší je o něco Big island, ještě dražší Maui a menší ostrovy jsou většinou pak ještě finančně náročnější. Pokud chcete levný život, leťte na měsíc do Thajska. Pokud si chcete užít trochu ráje, přijeďte na Havaj.

PS: Pokud se vám nechce investovat čas a úsilí, můžeme vám cestu na Havaj připravit na míru v mojí CK Ilumio.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas