Co vědi na Havaji o České republice?

Když cestuji, zajímá mě, co místní vědi o nás. Za poslední 2 týdny jsem vzal na Havaji asi desítku místních stopařů, většinou mladých, a mluvil s cca třemi desítkami místních. Obecně mohu konstatovat, že situace na Havaji je podobná, jako jinde na venkově v USA. Většina z místních zamrzla u pojmu Czechoslovakia, což tuší, že je země a Czech republik nedokáží ani napsat (spelling). Taky proč by měli. Většina z nich cestuje vyjímečně a maximálně na sousední ostrov. Cesta na pevninu "mainland" je pro místní něco jako pro nás cesta na Havaj - tedy svátek.


Havaj je americký venkov


Nejlépe to vystihl asi 22 letý mladík z Big Islandu. Cestování pro něj znamená vyrazit 100 mil z Hilo do Kona, tedy na druhou stranu ostrova. Říkal, že by chtěl vypadnout z Havaje, protože tam nejsou příležitosti ani život. Mladí prý jen chlastají na pláži a berou drogy (Marihuana). Kam by chtěl vypadnout nevěděl, protože ještě nebyl mimo Havaj! Ale věděl, že svět kolem je boží a Havaj hrozná :)

Jeho teorii potvrdil dalši stopař, cca 16 letý kluk, jehož první (a jediná) otázka k České republice byla, zda je u nás legální Marihuana. O Čr zhola nevěděl nic. Neznal ani české sportovce, protože se zajímá jen o surfing.

Hodně mě pobavili dvě dámy u Akaka falls, které se mě ptali, jestli máme v "té Evropě" taky vodopády jako oni na Havaji :) Jemnější rozlišení Evropy už nedaly. Taky proč by měli. Jejich nejdelší cesta byla do New Yorku.



Obecně se místní vždy zeptali odkud jsem, ale tím to končilo. Jen dva lidé tušili, kde Czechoslovakia je a jedna z nich byla v Praze. Havaj je v drtivé většině venkov, se všemi důsledky. Lidé jsou vstřícní, příjemní a je jim upřímně jedno odkud jste. Jejich zájem většinou sklouzne k tomu, které další ostrovy jste navštívili. Meziostrovní řevnivost a konkurence tu dost frčí - něco jako horňáci a dolňáci. Všichni závidí Oahu peníze, Maui pohodu, Big Islandu sopky atd.

A závěr?

Až pojedete na Havaj, nemusíte se stydět za svého prezidenta, premiéra, ministry, spoluobčany řízkaře a xenofoby či cokoli jiného. Tady to nikdo nezná a nikoho to nezajímá :) Takže Aloha a zkuste být lepší, cestovat a vědět o světě víc, než co ví svět o nás.

Komentáře

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchod odkudkoli - Váš čas je peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas