Jak se plave s Apple Watch 2?

Již první generace chytrých hodinek od Applu byla celkem slušně odolná vůči vodě. Mnohokrát jsem s nimi zmokl, několikrát se osprchoval, ale plavání bylo mimo jejich možnosti. Apple Watch 2 přidalo dostatečnou vodotěsnost díky nové konstrukci reproduktorů a WatchOS 3 přinesl i měření plavání. Jak to všechno funguje v praxi?



Vodotěsný režim Apple Watch 2

Důležité je, že pokud chcete s hodinkami plavat, měli byste je přepnout do vodotěsného režimu. To můžete udělat potenciálně třemi způsoby:


  1. Pokud od spodní hrany vytáhnete ovládací panel, je zde ikona s kapkou. Na tu když tapnete, tak se během pár sekund hodinky utěsní. Na displeji vidíte modrou kapičku v horní části displeje. Hodinky dále plnohodnotně fungují. Pouze se vypne zvuk a omezí se možnost ovládání gesty.
  2. Druhou možností je pustit aplikaci Cvičení a vybrat buď plavání venku či uvnitř. Po spuštění cvičení se hodinky přepnou do vodotěsného režimu automaticky.
  3. Potenciálně může vodotěsný režim aktivovat i jiná aplikace, která to bude potřebovat. Zatím jsem ale nehledal speciální aplikaci na plavání.


Měření plavání aplikací Cvičení

V praxi jsem vyzkoušel plavání se systémovou aplikací Cvičení. Po jejím spuštění si musíte vybrat typ aktivity. Plavání na otevřené vodě se od plavání v bazénu liší tím, že venku se pro měření používá GPS. V bazénu pouze vnitřní senzory.

Já jsem plaval v bazénu, takže po přečtení informací jsem musel zadat délku bazénu a nastavit cíl cvičení. Délka bazénu se používá ke zpřesnění měření bez GPSky.


Po spuštění je na displeji zobrazen čas, KCAL, počet bazénů a vzdálenost v metrech. Pokud chcete cvičení přerušit, stačí souběžně stisknout tlačítko a korunku. Stejným způsobem jej zase obnovíte. Když klepnete prstem do displeje či otočíte rukou, tak se displej rozsvítí. Vše funguje dle očekávání. Haptika vám navíc dává odezvu postupného plnění nastaveného cíle stejně jako u běhu.

Apple uvádí, že při plavání nemusí fungovat správně měření tepu. Mě kupodivu fungovalo zcela bez problémů.

Když skončíte s plaváním, tak otočením korunkou ukončíte vodotěsný režim. Hodinky vydají speciální asi 3 sekundový zvuk, kterým vytlačí vodu z reproduktorů. Ty mohou po plavání ještě několik desítek minut mít zkreslený zvuk do úplného vyschnutí, ale  ani s tím jsem se nesetkal.





Na konci plavání hodinky zobrazí statistiku. Tak kromě jiného ukazuje i rozpoznaný plavecký styl. Všechny informace se samozřejmě synchronizují do Aktivit do iPhonu.

Závěr

Plavání s Apple Watch 2 je úplně v pohodě. Hodinky fungují jak mají, zobrazované informace jsou dobře čitelné a měření i v bazénu slušně přesné. Musím říct, že jsem nadšený a plavání mě o to víc bavilo. A o to jde.

Komentáře

  1. Díky za hezky sepsané zkušenosti. Jen mě zajímá jeden detail - zmínka o nutnosti utěsnit hodinky. Znamená to, že pokud bych dejme tomu spadl do bazénu bez předchozího zapnutí vodotěsného režimu, nateče mi do hodinek voda? Myslel jsem, že daná funkce pouze vypíná displej aby mi při plavání nereagoval displej na vodu.. díky. René

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud dobře rozumím tomu co Apple zveřejnil, tak pokud "spadnete do bazenu" a v tom okamžiku budou hodinky přehrávat nějaký zvuk nebo tlak vody bude nad nějakou mez, tak se voda dostane dovnitř. Pokud Nebude přehráván zvuk bude to lepší a pokud budou hodinky utěsněny, bude to ještě o chlup odolnější

      Vymazat
    2. Aha, takže Apple Watch nejsou vodotěsné jako klasické hodinky, ale jde o funkci? To je trochu zavádějící.. Díky za info

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas