Benzín v USA

Už několik lidí se mě ptalo, jak je to s nakupováním benzínu v USA a nedivím se. Pro Evropana je to dnes mnohem komplikovanější než dřív. Takže zde máte několik praktických informací pro případ, že se chystáte cestovat po USA.

Ceny benzínu v USA

Co se týče cen benzínu, ty jsou v USA závislé na mnoha faktorech. Jednotlivé státy mají svoje lokální, většinou ekologické, daně na benzín. Takže nejdražší benzín je v Kalifornii nebo třeba na Aljašce. Dále cenu dramaticky ovlivňuje odlehlost benzínky. Zatímco se cena benzínu v Kalifornii běžně pohybuje kolem 3 dolarů za galon, v Death Valley narazíte i na 7 dolarů za galon. Není dobré spekulovat, protože v odlehlejších místech je opravdu běžné, že nenarazíte na pumpu dalších 100 mil. Navíc řada venkovských pump třeba v Idaho zkrachovala, takže není úplně dobré dojíždět na doraz s tím, že vám navigace slibuje benzínku. Běžný dojezd auta v USA se pohybuje kolem 500 mil, tak s tím počítejte.

Obecně ve městech je benzínek hodně. Nenajdete jich mnoho v obytných čtvrtích a v úplných centrech. Nejčastěji jsou u hlavních tahů a u obchodních center. Na dálnicích nejsou klasické dálniční pumpy, jak je známe, ale pumpy bývají dobře značené u sjezdů či křižovatek.

Běžná cena benzínu v USA se nyní (leden 2016) pohybuje mezi 2 až 4 dolady za galon. To znamená něco mezi 12 až 24 Kč za litr. Není to krása?



Různé ceny na benzínce

Když už vybíráte benzínku, dávejte si pozor na různé ceny, které jsou uváděny. Většinou nejvyšší cena platí pro případ platby debetní kartou, nejnižší je často podmiňována nějakou věrnostní kartou, nákupem mytí auta apod. Rozptyl u stejného typu benzínu může být až 50 centů na galon!

Druhy benzínu
Obecně drtivá většina amerických aut jezdí na benzín a nafta je jen pro nákladáky. Na stojanech většinou najdete 87, 89 a 92 oktanů. Většina amerických a japonských aut bez problémů jezdí na 87ku. Evropská a sportovní auta spolu s motorkami většinou vyžadují lepší benzín. Je běžné, že stojan má jen 2 hadice. Jednu pro naftu, druhou pro benzín s tím, že pomocí tlačítka si vybíráte druh benzínu.

Platba za benzín

V USA se platí vždy dopředu. Buď platební kartou přímo ve stojanu nebo v hotovosti u pokladny. První způsob je pohodlnější, ale čím dál komplikovanější. Stojan se váz zeptá, jestli je vaše karta debet nebo credit. V prvním případě vyžaduje PIN, v druhém poštovní směrovací číslo (ZIP CODE). V posledních cca 2 letech se bohužel akceptace českých platebních karet dramaticky u pump zhoršila. Přestože vám karta při platbách v obchodech funguje bez problémů, na pumpách je problém s ověřením ve stojanu. Můžete jít k obsluze, nechat u ní kartu jako zástavu, natankovat, a zaplatit pak na terminálu u pokladny. To funguje, ale už 2x mi byla takto karta zneužita. Lepší je předplatit kartou konkrétní částku a nedat kartu z ruky. Pokud celou předplacenou částku nevyčerpáte, je rozdíl automaticky vrácen na kartu.

Při platbě kartou má každá pumpa stanovený maximální limit kvůli krádežím. Většinou je to 50, 75 či 100 USD na kartu a jedno čerpání.

Pokud platíte v hotovosti, přijdete na pokladnu, řeknete kolik a na který stojan chcete předplatit "20 dollars on number 5" a je to. Pokud celou částku nevyčerpáte, nic se neděje, obsluha vám vrátí zbytek. Osobně pro turisty považuji platbu v hotovosti za nejspolehlivější. Pozor, už mnohokrát jsem se setkal s tím, že obsluha z bezpečnostních důvodů odmítla přijmout stodolarovou bankovku. Jistotou jsou dvacky.

Samotné čerpání

Když máte zaplaceno, můžete začít čerpat palivo. K tomu je potřeba nejprve vzíz pistoli do ruky, následně zvolit typ benzínu, a pak teprve palivo začne být k dispozici. Občas u starších typů pump musíte ještě zvednout držák, ve kterém byla pistole uložena.

Pokud se chystáte do USA a potřebujete poradit, klidně mi napište. Rád pomohu.

Komentáře

  1. Díky za cenné informace. Mohl bys prosím poradit s půjčovnou? Je opravdu potřeba mít kvůli depozitu kreditku, nebo stačí naše klasická embosovaná debetka (MasterCard)? Četl jsem, že pro američany je kreditka totéž, co pro nás debetní karta, ale na rezervaci (Rentalcars.com, půjčovna Alamo) je napsáno, že se opravdu musí jednat o kreditku. Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám zážitek z pumpy v USA. Přijel jsem ke stojanu (první tankování), strčil kreditku do otvoru a nic. Potlačil jsem ji prstem dál do otvoru a zase nic. Potom jsem si s hrůzou všimnul toho správného otvoru pro kreditku :) Já tu svoji strkal do otvoru, odkud lezou účtenky. Naštěstí se mi ji ještě podařilo vytáhnout :)

    OdpovědětVymazat
  3. Můžete prosím poradit - když chci natankovat plnou nádrž, jak poznat kolik? Při minulé návštěvě USA s tím byly problémy - jednou nádrž přetekla a potom jsme zase odhadovali špatně a tankovali zbytečně málo. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud chcete nataknovat plnou, tak potřebujete "otevřít stojan". Takže buď pomocí platební karty (na stojanu či u obsluhy) s volbou fill-up nebo hotově přeplatit a pak se stavit pro zbytek. Většina pistolí má odsávání jako v Evropě, takže nepřetečou

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas