První fyzická zkušenost s AppleWatch

Chytré hodinky od Applu na sebe upoutaly pozornost celého vyspělého světa. Už jen fakt, že zcela neobvykle se Apple rozhodl odhalit základní informace již v loňském roce, a pak nechat zákazníky čekat skoro půl roku, z nich dělá něco neobvyklého. Možná chtěl Apple dodat svým prvním chytrým hodinkám punc exkluzivity, možná jsou za vším zcela pragmatické důvody. To vám opravdu říct nedokážu. Nicméně na jejich prodej v ČR si budeme muset ještě pár měsíců počkat, takže jsem využil cesty do Londýna, abych si je vyzkoušel v praxi. Zde je několik postřehů.



By appointment only

Hodinky se dnes začaly prodávat na šesti vybraných trzích, ale prodejní model se výrazně změnil. Už žádné fronty před obchodem, ve kterých skalní fanoušci značky dávají na odiv svou oddanost. Dokonce, pokud si chcete v AppleStore nebo u pečlivě vybraných prodejců hodinky vyzkoušet, musíte si dopředu objednat online schůzku s prodejcem. To jsem udělal a na Regent street na mě čekal nevšední zážitek 23. 4. v 11 hodin tamního času.

Když jsem přišel, slečna si mě odvedla ke speciálnímu pultu, na kterém jsou napevno připoutané hodinky, které si může prohlídnout každý příchozí zákazník. Přiložila k němu svůj iPhone a otevřel se šuplík, ve kterém byly jednotlivé modely ve verzi “zákazník smí vyzkoušet na vlastní ruce”. Po krátké debatě jsme se dobrali k tomu, které hodinky vyzkouším jako první, a pak přišla trochu nečekaná otázka “nevadí, když se dotknu Vašeho zápěstí”? Politická korektnost mě vždy přivádí k úsměvu. A hodinky mi byly následně správně umístěny na ruku. A to je první postřeh. Pokud chcete AppleWatch používat “správně” musíte mít hodně utažený řemínek, abyste dobře cítili vibrace a správně nastaveno, jestli jsou hodinky na pravé či levé ruce.

AppleWatch po hardwarové stránce

První dojem z AppleWatch Sport? Jsou mnohem menší a lehčí, než bych čekal. Jsem poslední dva roky zvyklý pouze na Fitbit, přesto jsem měl z hodinek stejně uvolněný pocit. Gumový pásek působí možná trochu lacinějším dojmem, než bych předpokládal z dokonalých fotek. Naopak samotné AppleWatch jsou opravdu nádherné. Jde o unikátní kousek hi-techu a věřte mi, že vím o čem mluvím. Všechny ostatní chytré hodinky, a že jsem vyzkoušel přes 10 různých značek, jsou proti nim východoněmecké digitálky “ze žlutého kovu”. Vynikající skvěle čitelný displej, precizní tvary a dílenské zpracování, opravdový pocit luxusu.

Osobně by mi vůbec nevadilo, kdyby vetší verze byla ještě větší, takže jsem upřímně rád, že mám objednaný 42mm model. Menší hodinky jsou z mého pohledu jednoznačně ženskou verzí. Jak stříbrná, tak tmavě šedá verze vypadají skvěle. Zkoušel jsem i vyšší model s magnetickým řemínkem a i ty jsou super. Zlatý model jsem decentně odmítl. Nejen že je mimo moje finanční možnosti, ale upřímně bych o něj ani nestál.



AppleWatch z pohledu ovladatelnosti

Měl jsem možnost zkoušet hodinky pouze se systémovými aplikacemi, takže berte toto hodnocení trochu s rezervou. Můj strach ze zmatenosti uživatelského rozhraní se ukázal zbytečný. Boční tlačítko vyvolává seznam přátel, což dává smysl. Digitální korunka funguje jako Home tlačítko a zároveň ovladač pro zoom či rollování. Na můj vkus je hodně citlivá, ale možná mám jen příliš velké prsty. Ovládání dotekem je naopak mnohem přesnější, než bych čekal. Je to způsobeno tím, že force touch znamená opravdu silně zatlačit na displej, takže jej hodinky snadno rozpoznávají od běžného dotyku. Reakce na pohyb ruky také šlapala na jedničku, a dokonce ani výběr z mikro ikonek v hlavním menu mi nedělal problém.

AppleWatch a jejich funkce

Nejmíň toho dokáži říct o smysluplnosti a chytrosti hodinek. Systémové aplikace nijak nepřekvapí a nepřináší v podstatě nic nového. Dovolím si tvrdit, že čisté hodinky působí hloupějším a nudnějším dojmem, než jsem čekal. Oklikáte ikony a minimálně já jsem se dostal během 15 minut k pocitu “a co dál”? Ten by měly vyřešit aplikace třetích stran, které ve výsledku spolu s výdrží baterie rozhodnou o tom, kolik budou dávat AppleWatch smyslu. Osobně si myslím, že bude nějakou dobu trvat, než vývojáři najdou ty správné cesty, jak AppleWatch využít, a zlepšit tak život uživatelů. Ono totiž nestačí změnit chování uživatele, ale je také potřeba, aby šlo o změnu k lepšímu :)

Můj celkový dojem?

AppleWatch se mi designově opravdu líbí. Jsem vážně rád, že jsem si nakonec objednal tmavé s tmavým páskem, působí lépe než barevné pásky. Ovládání Apple evidentně věnoval hodně času a pozornosti a vyplatilo se. S hodinkami se dobře manipuluje. Velkou neznámou však zůstává, jak budou hodinky zvládat zátěž při instalaci většího množství aplikací. Jaká bude reálná výdrž baterie a hlavně, jak se s novým typem zařízení vypořádají vývojáři. Stejně jako u iPhonu první generace rozhodně nejde o produkt, bez kterého nejde žít. Na druhou stranu jsem odcházel s dobrým pocitem, že se Applu opravdu podařilo udělat produkt, který je hezčí, ovladatelnější a rozhodně důstojnější, než co zatím nabízí konkurence. Těším se, až budu mít možnost hodinky vlastnit a reálně používat. Bohužel v UK se zatím na prodejnách neprodávají a čekací doba na doručení domů je již víc jak měsíc. Prostě Applu se opět vydařila hra na exkluzivní produkt, ať už si o tom myslíme cokoli.

Z druhé strany. Pokud se cítíte být ošizeni faktem, že nemůžete jít a hodinky dnes koupit, tak nezoufejte. Evidentně bude trvat nějakou dobu, než se odladí opravdu spolehlivé a smysluplné verze aplikací pro AppleWatch a můžeme si hrdě říkat, že nebudeme testovacími králíky :). 

  

Komentáře

  1. Ona ta doba od uvedení do prodeje není u (zcela) nových produktů až tak neobvyklá
    iPad 1 - 2 měsíce
    iPhone 2g - 6 měsíců
    Mac Pro 2013 - 6 měsíců

    Watch - u těch to natáhli na kolik, 8 měsíců ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že v případě některých zemí jako je ČR možná až na 12 měsíců :(

      Vymazat
    2. Bohužel. Jsme malá země a s finančné se asi taky moc nevyplatíme. Rád se smířil s odkladem produktů (obzvlášť, pokud si je můžu koupit v jiné zemi), pokud se budou rozšiřovat služby.

      3D mapy jsou už alespoň v Brně,
      Diktování už umí, tak snad už brzo i Siri
      Jestě Apple Pay a prozatím bych byl spokojený

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas