Tři bratři - děsivý odraz naší společnosti?

Myslím, že jsem celkem tolerantní, dokonce by se dalo asi říct, že i nenáročný divák. Bez problémů zvládám bezduché akční filmy a horory, mohu se v klidu dívat na romantické příběhy a opravdu rád chodím se svými dětmi i na dětské pohádky včetně těch kreslených od Disneyho. Dnešní absolvování Tří bratři od pana Svěráka mě však absolutně zdrtilo. Opravdu jsme klesli tak hluboko?

Když úvodní titulky pohádky osvětlilo obrovské logo TV NOVA zahodil jsem poslední svá očekávání. Pány Svěráky mám rád a některých jejich filmů si vážím jak pro zpracování, tak i pro inteligentní humor. Chápu, že Tři bratři jsou “pohádka pro nejmenší”, ale pokud tím nemyslíme kojence ve věkové kategorii Teletabies, tak tohle je vážně tragédie. I když možná je to dokonalá ukázka toho, jak se dnes v Čechách dělá zábava pro masového diváka TV Nova.

Základem úspěchu je nesnažit se vymyslet nějaký příběh nebo děj, ale prostě a jednoduše vykrást něco osvědčeného. A tak tři bratři nejsou ničím jiným než hloupým převyprávěním tří klasických českých pohádek, které do sebe zcela násilně propojuje trojice hlavních hrdinů. Proč zrovna tří? No jedna by byla ubohým remakem, dvě jsou víc než jedna a tři jsou prostě Adidas.

Bohužel vměstnat tři pohádky do jedné znamená zjednodušit příběh, a tak z pohádek zbyla jen nejzákladnější příběhová torza. Šípková Růženka utrpěla asi nejvíc, protože ji bylo potřeba doplnit dostatečně velkým prostorem pro exhibici pana Lábuse. Červená karkulka dostala zase na frak kvůli propojení příběhů. Takže myslivec je vlastně jeden z bratrů hledající nevěstu, a přestože je červené karkulce odhadem tak deset let, zamiluje se do ní a po zachránění si ji u rodičů zamluví s tím, že si ji vezme hned, jak bude větší. A na závěr Maruška a dvanáct měsíčků, u které kulisy a kostýmy víc připomínají Mrazíka? U té je asi druhou nejsilnější postavou kráva, které si chodí Maruška stěžovat a která ji na závěr radostně doprovází klusajíc závějemi na veselku :(

Aby toho nebylo málo, celá pohádka se snaží stavět na české zálibě v muzikálech, takže je ze 2/3 recitována v tupých verších úrovně rýmovaček ze základní školy v nekonečném rytmu um-ca-ca -um-ca-ca. Asi i Vašek a Eva by se zastyděli za neuvěřitelně prvoplánové rýmovačky, u kterých se pro děti každá věta opakuje 2x a ty povedenější pro jistotu 6x. Trochu to připomíná Cimrmanův absolutní rým.


A co říct závěrem? Pohádka je přehlídkou českých dožívajících hereckých hvězd, z nichž žádná nedostala možnost předvést cokoli ze svého umu. Ani zvučná jména komunistické éry, ani soudobá popová hvězdička nemění nic na ubohosti a nesmyslnosti celého počinu. Když v závěrečné scéně desetiletá Červená karkulka zamilovaně vzhlíží na myslivce, který je vlastně bratrem Honzy z Šípkové Růženky a v tom okamžiku i králem žehnajícím dalšímu bratrovi, jež pro změnu sbalil Marušku, říkám si, že si asi víc nezasloužíme. Ani Ein Kessel Buntes by nám to nenaservíroval lépe a pejsek s kočičkou by toho nenamíchali víc. Je mi smutno z toho, že jsem Čech a že asi tak milión lidí v téhle republice bude tuhle slátaninu bezesporu sledovat na Vánoce a mít pocit sváteční atmosféry :( Styďte se pane Svěráku!

Více o pohádce Tři bratři na ČSFD.

Komentáře

  1. Na mnohé vám odpoví Film o filmu... dejte mu šanci... https://www.youtube.com/watch?v=J5KnPu211Fg

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas