Doupě 2014 - akce, která nenadchne

Dnes jsem výměnou za 0,5 kg čokolády vyrazil s partnerkou na film Doupě (Brick Mansions). Recenze nás předem varovaly, že film nepatří mezi perly kinematografie, ale já prostě potřeboval trochu té filmové akce. Čekal jsem akci, hezká auta, hezký holky, pozitivní klaďasy a špatňáky, co nakonec prohrajou... Bohužel zdaleka vše jsem nedostal.

Když je vymalováno předem
Pokud jde Doupěti něco zcela jistě vytknout, tak je to prvoplánovost a vršení jednoho klišé za druhým. Už samotné úvodní titulky jsou vizuálně moc povedené, hudba špičková, ale černoši jsou vypečeně černí, zlaté řetězy obvzláště těžké, auta porcována a tuněna, brokovnice zkrácené atd. 

A pak už to jede jak po horské dráze. Politici jsou zkorumpovaní běloši, Paul Walker hraje policistu v utajení, kterému zabili otce, a tak je na své trestní výpravě, promiňte, chrání zákon. Druhý hlavní hrdina ukazuje americkou zálibu v pozitivní vzpouře proti systému a logicky zachraňuje svou ex-přítelkyni. A samozřejmě nechybí černý elegantní drogový dealer, který je špatný, ale vlastně až zas tak moc ne. Vše se odehrává v ghetu obehnaném zdí a dějová linie je tak přímořará, až to bolí. Nebudu prozrazovat detaily, co kdybyste na film chtěli jít, ale ten konec je vážně tragédie.

Co u filmu potěší?
Povedla se kamera i volba prostředí. Z čistě vizuálního pohledu jde o moc pěkně udělanou dynamickou podívanou. Potěší svěží střih, ze kterého vám nejde hlava kolem, ale nenudíte se. A všechno tak nějak hezky navazuje. 

Pokud máte rádi parkour, tak budete jistě nadšení. Různému skákání, prolézání, překonávání překážek a boji beze zbraní je věnována cca 1/3 filmu. David Belle je v tom opravdu dobrý.

Vynikající je i hudba. Pokud máte rádi repový rytmus a hutný zvuk, tak budete nadšení. K filmu to moc hezky sedne a já osobně byl moc spokojený. RZA ví co dělá a ani herecky nezklamal.

Co chybí?
V první řadě aspoň trochu zajímavý příběh a cokoli překvapivého. Nečekal jsem nějaké umění, jde o akci a uvolnění, přesto to bylo tak přímočaré, až to bolelo.

Pokud od posledního filmu Paula Walkera čekáte super honičky aut, tak jeden obstarožní Mustang toho moc nepředvedl a film obsahuje dvě v podstatě stejné honičky, což je vážně trochu nuda.

Ve filmu kupodivu chybí jakýkoli náznak sexu, který k akčním filmům většinou patří. Hlavní hrdinka Catalina Denis sice pobíhá v ultra krátké sukýnce a nohy má vážně dlouhé, ale moc sexy na mě nezapůsobila. Kromě dvou pus se jakéhokoli byť náznaku kontaktu dvou lidí nedočkáte. Navíc ve filmu jsou právě dvě ženy a obě se chovají velmi mužně. Řídí auta, tvrdě bojují a vůbec jsou velmi samostatné a emancipované. Ayisha Issa i přes odvážné oblečky a náznaky lesbických sklonů rozhodně žensky nepůsobí. 

Resumé
Nejsem z filmu úplně zklamaný, ale nadšení jsem dalek. Film má své přednosti, ale je škoda že Luc Besson se při psaní scénáře až příliš držel zaběhaných pravidel a byl extrémně převídatelný. Za mě osobně tak 6/10.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas