Český mobilní pravěk


Když je člověk doma, tak mu to tak nějak tolik nepřijde. Je to asi jako s žábou, která se nechá v klidu pozvolna uvařit, protože si nevšimne postupné změny teploty. Ale když člověk vyrazí mimo ČR, tak je šok šílený. Jsem na západním pobřeží USA sotva 24 hodin a rozdílu si nejde nevšimnout.

Chtěl jsem lokální SIM kartu s datovým tarifem, protože datový roaming je něco jako "Voldemort" v Herry Potterovi. Už jen vyslovení toho slovního spojení je zpoplatněno dle ceníku. Protože jsem lenoch a nechtělo se mi hledat nejvýhodnější nabídku kvůli sedmi dnům pobytu, tak jsem sáhl po tom nejsnazším řešení a výsledek je pro našince bolestivý.

Krok 1: SIM

Přijdete do jakéhokoli obchodu AT&T, u dveří se na vás usměje security guy a zeptá se co potřebujete. Řeknete SIM kartu pro iPad 2 (v mém případě) a on odvětí, že je zbytečné čekat frontu dvou (!!) lidí na prodavače a jednu SIMku vám podá. Žádné poplatky, žádné papíry - odcházíte...

Zde bych rád podotkl, že AT&T rozhodně není nejpružnější z firem na americkém trhu. Naopak má dlouhodobě pověst molocha, který se neumí starat o klienty. Něco jako náš Telecom, tedy promiňte, teď už Telefonica.

Krok 2: Aktivace

Vložíte SIM do iPadu, v nastavení mobilních dat zvolíte založit účet, vyplníte adresu, informace o kreditní kartě a vyberete jeden z měsíčních plánů. Potvrdíte a jste on-line. V ten okamžik, žádné smlouvy, žádné úvazky a za cenu odpovídající jednomu obědu v případě 250MB či jedné večeře v případě 5GB na měsíc.

Krok 3: Provoz

Absolvoval jsem cca 450km pouští mezi Los Angeles a Las Vegas po dálnici I-15. Po cestě jsou slovy 4 městečka a jinak kameny, písek, kaktusy a plný signál 3G sítě. Za jízdy není problém na sedadle spolujezdce e-mailovat, skypovat, sledovat on-line mapy, dokonce si pustit YouTube. Připomíná Vám to D1čku? Mě tedy ne! 

A to nemluvím o tom, že ve všech větších městech se neuvěřitelně rychle rozrůstá pokrytí LTE. To je ta zkratka, co se o ní u nás už roky mluví, ale kromě symbolických spotů pro splnění licenčních podmínek reálně neexistuje a každý tuší, že jen tak nebude :)

Chcete zjistit, kolik jste vyčerpali z datového limitu? Přímo v nastavení iPadu vidíte aktuální stav. Dochází Vám limit? Není problém upgradovat platební plán a bum - jedete dál.

Krok 4: Ukončení či přenesení kontraktu

Chcete si nevyčerpaný limit přenést na jiné zařízení s jinou SIM? Není problém, stačí zadat jméno a heslo a hotovo. Chcete ukončit používání? V tom samém místě v nastavení kliknete na ukončení služby a hotovo. Žádné papíry, žádné infolinky, žádné výpovědní lhůty. Prostě kliknete a jdete...

Není to smutné? Pamatuji dobu tak před pěti lety, kdy Americe jsme se smáli, jak je sto let za opicemi a v podstatě ani nevěděli, ani co je to MMS. Možná dodnes moc neví, co je to ta MMS, ale zato znají pojem služba klientům. Na to pro změnu nějak zapomněli u nás :(  

Komentáře

  1. Anonymní8:35 dop.

    Pokud si koupis u Vodafone dobijecku, aktivuju ti alespoň v Jablonci na prodejne ihned 600 Mb za 315,- kc. ( nevim kde se stravujes, ale v JBC se za tyhle prachy pravda oba radne nabastime). 4GB ti dam za 525,- za což se v Praze taky mozna navecerime : ))) Obnovit FUP se da take kdykoliv... Bez smlouvy, bez uvazku a bez kreditky ( musime brat v potaz ze vetsina populace je v tomto smeru v ČR negramotna, tak to vidim jako plus ) Jen s tou D1 je to pruser, to je co se signalu tyce mesicni krajina : ). Pozdravy ze severu David

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní9:11 dop.

    Mezi LAS a LAX je taky par indijanskejch taboru, takze to je ten duvod pro 3G :-)

    Nicmene bez legrace - pokryta je ta dalnice, prave kvuli te dalnici. Narodil od operatoru v CR si totiz ti americti uvedomuji, ze v telematickych aplikacich je zajimavy revenue stream.

    Bohuzel CZ operatori si furt mysli, ze je treba nabizet drahy sluzby pritupu k Internetu pro koncaky s nic moc marzi.

    OdpovědětVymazat
  3. Já byl teď týden v NY a též jsem pořizoval SIMku, ale u T-mobilu. Vybral jsem tarif Pay per day ( 3$/den když službu využiješ, jinak nic, neomezené volání i sms, 2GB dat ). Z prodejny jsem byl venku za 15min, a to jsem ještě stačil zaflirtovat s prodavačkou.;)
    Jak píšeš, je to jiný svět. A není to jen o mobilních službách..

    OdpovědětVymazat
  4. Je to tam paráda, taky můžu potvrdit..přijdu do t-mobilu za 40$ všechno neomezené a za dalších 5$ nebo 10$ mi nabídla volání do Evropy, tady příjdeš do Vodafonu a oni jsou nasraní že tam jsi..:D:D pro Anonymní - bylo to přirovnání k Americkým poměrům..a u nás to co dáš za oběd určitě nedáš za ty služby, které popsal..:)

    OdpovědětVymazat
  5. Musime se smirit, ze tenhle stav bude setrvaly polud zakaznik bude spokojene platiti, vlastne i nespokojene (muj pripad).

    OdpovědětVymazat
  6. nemáte někdo tip na operatora ktery poskytuje za podobne penize jako usa v prispevku od pana breziny,ale ma pokryti i mimo usa?

    momentalne by me zajimala stredni amerika.
    kdyby mi mohl nekdo poradit.poslat si sim z usa by nebyl problem.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas