Jak naviguje Sygic v Izraeli?


Není žádným velkým tajemstvím, že jsem si při svých cestách oblíbil navigování pomocí iPadu v kombinaci se Sygic aplikacemi. Ne, že bych byl nějakým zarytým odpůrcem Google Maps nebo  Map od Applu, ale u obou platí problém s potřebou připojení k internetu, což je při cenách roamingových dat vražebné. Navíc v případě Izraele je mapový podklad použitý Applem opravdu tristní. A tak jsem opět sáhl po Sygicu a byla to dobrá volba.




Mapový podklad
Základem úspěchu u navigace je vždy mapový podklad. Ten je v případě Sygicu obrovskou výhodou zejména v exotičtějších destinacích, mezi které Izrael rozhodně patří. Najeli jsme něco přes 1.000km a jen nad Haifou byl kus nové dálnice, kterou aplikace neznala. Všude jinde mapa seděla a to včetně tak problematických míst jako je centrum Jeruzaléma, Golanské výšiny či oblast kolem jordánských hranic. Kam šlo zajet autem, to navigace znala, plus občas přidala stezku v parku apod. Stejně tak databáze bodů zájmů příjemně překvapila - benzínové pumpy, hotely, restaurace jsme vždy našli tam kde měli být a co je důležité, vyhledávat se dali i podle nehebrejských přepisů jmen :)

Aplikace pro iOS lepší než pro Android
Paradoxně se mi sešla možnost porovnat tu samou aplikaci “Sygic Izrael” na iPadu 2, iPhonu 4 a Androidu. Jednoznačně nejlépe fungovala na iPadu, kde díky velkému displeji člověk vidí vše co potřebuje. Překreslování je dostatečně rychlé a plynulé. Prostě paráda. Na iPhonu byla aplikace stabilní, ale kombinace malého displeje a častých hebrejských popisů POI občas působila trochu chaoticky. A Android? Aplikace se pravidelně zasekávala, občas dávala nesmyslné trasy, občas se zapomínala na křižovatkách a občas prostě spadla. Nejsem odborníkem na Android a ani si nepamatuji co přesně měl kolega za HW. Takže nedokáži posoudit nakolik mohl být na vině systém, HW apod. Berte proto tuto informaci jako orientační, ale v každém případě pro iOS mohu jedině doporučit.




Drobné postřehy
Pro cizince cestující po Izraeli je jedním z největších problémů hebrejština. V tomhle ohledu Sygic potěšil tím, že kromě hebrejských názvů dokázal pracovat i s přepisem do latinky a to často v několika fonetických variantách. Stejně tak nebyl problém chvíli používat izraelská a chvíli zase palestinská pojmenování měst či vesnic. Vše vždy našel.

Pokud máte dobře vyřešeno napájení, tak navigování v autě je s iPadem i iPhonem pohoda. Dostatečná přesnost, rychlost, klídek. Jen je dobré vyřešit uchycení zařízení. Silnice v Izraeli jsou často klikaté s prudkým převýšením, takže telefon položený na palubní desce opravdu není řešení. A do hry vstupuje ještě jeden faktor, kterým je slunce. Pokud máte iPhone/iPad nechráněný držákem, může se v izraelské výhni snadno přehřát a prostě vypnout.

A do třetice drobná poznámka. Nezapomínejte na limity GPS technologie. Uvnitř úzkých a křivolakých uliček Jeruzaléma není snadné zachytit dostatek satelitů pro zcela přesné určení polohy. Takže je potřeba hledat místa s dostatkem otevřeného nebe, pokud si chcete být s přesností na metry jistí kde přesně jste. 

Více o aplikaci najdete v AppStore.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas