WD přichází s dvojicí disků pro nové Macintoshe


Externí hard disk pro Mac je ryze z technického pohledu nesmysl. K Macu připojíte jakýkoli externí disk. Není potřeba žádná "speciální verze pro Mac". Přesto výrobci občas Mac edice nabízejí. A specifika? Většinou design, předformátovaný souborový systém HFS+ a doplňkové programy. Přesně tak tomu je v případě dvou novinek od WD.

WD MyPassport for Mac (2. generace)
V případě prvního z produktů výrobce využil příchodu nových Mac Booků Pro a Mac Booků Air s USB 3.0 porty a v podstatě za stejnou cenu nabízí rychlejší rozhraní. Místo jednoho USB 2.0 portu je disk vybaven jedním USB 3.0 portem, který slouží pro přenos dat i napájení. Uvnitř tepe klasický 2,5” disk o jedné ze tří kapacit. Mac verze se od klasické liší pouze designem podstaveným na hliníku a trochou Apple orientovaného softwaru. 



Pro majitele starších Maců je tedy změna oproti první generaci nulová. Majitelé nových Macbooků ocení lehce vyšší přenosovou rychlost. K dispozici mají být kapacity 500GB, 1TB a 2TB. Nejvyšší model má cenu stanovenu na 279EUR. 


WD My Book VelociRaptor Duo
U druhé novinky je to technicky pro Mac uživatele již mnohem zajímavější. Zařízení osazené dvojicí 1TB disků VelociRaptor s 10.000 ot./min je vybaveno dvojicí Thunderbolt portů. Rozšiřuje tak zatím poměrně skromnou nabídku externích diskových řešení s tímto rozhraním. Kombinace moderního TB a dvojice rychlých hard disků umožňuje dosahovat přenosové rychlosti až kolem 400MB/s srovnatelných s nasazením SSD disku. Poměr  cena vs kapacita je ale přeci jen o trochu lepší. 



Uživatel může volit mezi režimy RAID 0 (kapacita 2TB), RAID 1 (zrcadlená kapacita 1TB pro vyšší bezpečnost dat) a JBOT. Navíc rozhraní Thunderbolt umožňuje tyto disky řetězit.

Opět je k tomuto domácímu diskovému poli dodáván SW pro Mac OS X umožňující ovládání, šifrování a další potřebné činnosti. Oficiální cena je stanovena na 949EUR.



Shrnutí
V případě prvního disku jde v podstatě čistě o designovou záležitost. Pokud design neoceníte, najdete i výrazně levnější řešení. V druhém případě jde o dlouho očekávanou novinku. WD toto zařízení ukazoval novinářům již letos v lednu na veletrhu CES v Las Vegas a nyní konečně přichází na trh. Cena není úplně nejnižší, ale je podložena zajímavým výkonem. Pokud hledáte dvoudiskové řešení "na doma", stojí tento My Book za zvážení.

Komentáře

  1. Anonymní5:27 odp.

    Mne pride teda cena hodne premrstena, za skoro 400-500 eur si kupim slusny NAS s dvoma diskami 2TB a bude zdielany v gigabitovej sieti. Je pravda ze Thunderbolt riesenie bude urcite o nejake tie MB/S rychlejsie, ale nie o moc a to nechcem pocut tie disky pri praci, to bude rachot... Nove raptory su tichsie ako stare, ale aj tak to nie je ziadny kludas.

    Myslim ze vhodne je to pre strihacov videa kde clovek pracuje s velkymi objemami dat a potrebuje rychlost.
    Ta cena to dost zabija, ked odratam tie dva disky tak za prazdny TB box chcu 500 eur co mi pride dost.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, že DUO není levná hračka a v článku to i píšu. Na druhou stranu nejde úplně srovnávat NAS a TB dvoudiskový systém. I na gigabitu bez provozu nepřesáhnete reálně 100MBs a tady se bavíme o 4x vyšší rychlosti.

    Pokud stačí rychlost NASu, tak je určitě rozumný. Pokud preferuji rychlost, tak si připlatím za TB.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas