Nejlepší foto aplikace pro iOS

iPhone a iPad jsou zařízení, která si doslova říkají o použití ve fotografii. iPhone má překvapivě kvalitní fotoaparát a telefon má člověk u sebe prakticky pořád. iPad zase zejména v poslední verzi nabízí úžasný displej, který je skvělý pro práci s fotografiemi, případně pro jejich prezentování. Proto se snažím obě zařízení ve fotografické praxi co nejlépe využít a pravidelně testuji nejrůznější aplikace.

Díky videocastu Digit.cz a hlavně komunitě na Macforum.cz jsem svůj seznam používaných aplikací doplnil a nabízím Vám jej jako zdroj inspirace. Pokud máte nějaké další oblíbené aplikace, dejte vědět. Rád je doplním.

Lepší fotografická aplikace:


Obě dvě aplikace jsou velmi podobné a nabízejí lepší kontrolu nad výsledkem. Můžete si vybrat expoziční i ostřící bod, nastavit white balance, sekvenční snímání, time lapse, časovač atd. Zejména v případě iPhonu se rozhodně vyplatí investice do jedné z nich. Která je lepší? To záleží asi na vkusu.


Úpravy fotografií:


Nik software patří mezi skvělé vývojáře a Snapseed je jeden z jejich nejpovedenějších produktů. Extrémně jednoduché ovládání, podpora práce s fotografiemi v plném rozlišení a praktické funkce. Je to jeden z mých nejoblíbenějších!


Alernativa k Snapseedu, která má ještě bohatší nabídku filtrů a efektů. Pokud si chcete hrát s fotografiemi na iPadu, tak jde o velmi dobrou volbu.


Ani Adobe nezůstalo pozadu a po Photoshopu Express nabídlo i komplexnější Photoshop Touch. Rozhraní víc připomíná desktopový program a je méně hravé, ale o to serioznější.


Klasika z dílny Applu, která kromě úprav nabízí i organizaci fotografií, vytváření fotožurnálu apod. Pokud chcete komplexní aplikaci, která nabízí od všeho kousek a snadno se ovládá, tak iPhoto je nejlepší volba.


Přenášení a organizace fotografií:


Specializovaná aplikace, která nahrazuje synchronizaci přes iTunes a umožňuje oboustrannou synchronizaci fotografií s Aperture a iPhoto knihovnami spolu s možností hodnotit, třídit a označovat snímky na iPadu. Bohužel od verzí Aperture 3.3 a iPhoto 9.3 došlo ke změně formátu knihoven a SW již s nimi nefunguje.


Omezuje vás přenos fotografií přes iTunes? Přejděte na PixelSync, který podporuje přenos mezi  mobilními zařízeními navzájem i mezi iPhonem/iPadem a stolním počítačem. Vše je rychlé, jednoduché a přímočaré. Nevýhodou je absence přímého přenosu fotografií z Lightroomu či Aperture.


Oboustranná synchronizace fotografií s katalogem Lightroomu bez potřeby používat iTunes. Program opět umožňuje hodnocení snímků, jejich třídění atd.


Bezesporu nejpropracovanější foto manažer pro iOS. Podporuje přenos fotografií přes FTP, HTTP i PtP protokoly. Umožňuje snímky třídit, označovat, pracovat s EXIF a IPTC informacemi, vytvářet prezentace atd.

Prezentace fotek:


Asi nejhezčí aplikace pro vytváření portfolio aplikace pro iOS, kterou jsem zatím našel. Design je plně perzonalizovatelný, fotografie je možné třídit do alb a doplňovat texty. Drahé, ale pěkné řešení.


Sociální síť pro fotografy, která je 100% postavena na visuální komunikaci. Typický čtvercový formát, filtry a obrovská celosvětová komunita. Pokud chcete vidět co nabízí, můžete se mrknout na můj profil.


Pověstné "kurvítko" fotografií nabízející nejrůznější více či méně šílené filtry s automatickou aplikací. jednoduché, hravé a nepraktické :)



Další drobnosti:


Původem česká aplikace, která mi ze všech trackovacích služeb vyhovuje nejvíc. iPhone zaznamenává vaši polohu a přes webové rozhraní si můžete stáhnout výsledný GPX soubor a spojit s fotografiemi.


Fotopedia nabízí několik specializovaných regionálních aplikací. V každé najdete úchvatné fotografie, inspirující texty a přibližnou lokaci, kde byly snímky pořízeny.


Kdy a kde vyjde či zapadne slunce? Aplikací na toto téma je asi milion. Mě osobně se nejvíc líbí a osvědčil LightTrac.


Další tipy tipy: Macforum.cz

Komentáře

  1. Pane Březino,
    zařizuji si ateliér na produktovou fotografii - potřebuji vyfotit cca 5 tis. perliček a bižuterních kovodílů. Můj dotaz zní: Lze propojit Canon EOS 400D přímo s iPadem a používat iPad jako zařízení pro ovládání fotoaparátu (dálková spoušť) a okamžitou kontrolu RAW fotografií? Něco na způsob EOS Utility od Canon. Uvažuji tak, že za cenu iPadu v nejlevnější wifi verzi mám obdobně kvalitní stolní monitor, který nepotřebuji a zabírá zbytečné místo.

    OdpovědětVymazat
  2. Teoreticky si to dovedu predstavit. Fotoaparat by se pripojil pres Camera Connection kit a USB kabel a pak je to o tom najit spravnou aplikaci. V zivote jsem to nezkousel, takze nedokazu rict zda to funguje a zda to funguje prave s EOS 400D, ale zminky o ovladani fotoaparatu z iPadu jsem uz zaznamenal.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den pane Březino,
    která z aplikace by mohla sloužit k prvotním probrání (mazání, označení vlaječkou/hvězdičkou) na ipadu. V současné době používám Lightroom na stolním pc, ale toto prvotní probrání bych rád provedl na ipadu a následně synchronizoval se stolní verzí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas