Total Recall (2012) - moc příjemné překvapení


Hned úvodem je asi třeba konstatovat, že jsem ulítlý na filmové Sci-Fi a z toho vycházejí následující řádky. Pokud nejste skalními fandy, tak možná Váš pohled bude jiný než můj. Mě ale remake Total Recall moc potěšil bez ohledu na to, že bezesporu nejde o intelektuální výkvět kinematografie.




Total Recall z roku 1990 režírovaný Paulem Varhoevenem s Arnoldem Schwarzeneggerem je nádherné klasické Sci-Fi,  které ve své době bylo dle mého názoru revoluční. Dodnes se na něj rád podívám a atmosféra kolonie na Marsu je úžasná. Proto, když jsem zjistil, že se chystá remake, byl jsem velice pesimistický. Co chtěli tvůrci vylepšit na klasice?






Remake nebo nový film?
Ano, je to tak, letošní Total Recall je a není remakem. Základní myšlenka příběhu a jména hlavních hrdinů jsou zachována. Pokud znáte původní Total Recall, tak budete poznávat celý film paralely v příběhu a přesto se rozhodně nebudete nudit. Tvůrci totiž přenesli příběh  Quaida na povrch země ke konci 21. století. Kolonie už není na Marsu a souboj dobra a zla není o kyslík, ale o svobodu Australsko-asijské části světa. Nebudu prozrazovat celý příběh, ale musím říct, že změny provedené pod taktovkou režiséra Lena Wisemana příběhu spíš prospěli. Od začátku do konce budete čekat jak se příběh vyvrbí a v čem všem bude jiný. Navíc se tvůrci nebáli několika krásných bonbónků pro znalce klasiky. Takže se ve filmu objeví například i dobře známá prostitutka s extra-bujným poprsím, ač to není na zemi příliš logické.

Herecké výkony o třídu výš
Nic proti Arnoldovi, ale Colin Farrell působí ve své roli opravdu o dost přesvědčivěji. Navíc mu úžasně sekunduje jeho virtuální manželka Kate Beckinsale, které záporná role opravdu sedí. Nejslabší v celém osazení je podle mne jednoznačně Bryan Cranston jako Cohaagen, který úžasně charismatickému Michaelovi Ironsidemu nesahá ani po kotníky. Naopak Bill Nighy působí ve své roli vůdce Odporu vznešeně.

A největší fail?
Film jako takový je opravdu povedený a je pro mne velmi příjemným překvapením. Jestli se něco opravdu nepovedlo, tak jsou to české titulky a český marketing. Přeložit “Total Recall” jako “Total Rekall” chce opravdu silnou dávku tvůrčí impotence.

Komentáře

  1. Honzo dvě otázky.

    1) Už se ti někdy líbil film, který má na Čsfd víc než 70%?
    2) Jak si přišel na to, že Rekall je výplod českého překladu?

    OdpovědětVymazat
  2. Příjemná recenze. Asi se na ten novej Total Recall taky někdy vypravím a nedám na poznatky vzdělaných, rozuměj náročných, kritiků na ČSFD.cz :) Některé filmy, ať už se jedná o pokračování, nebo právě zmíněný remake, můžou být také povedené, i když v dost případech tomu tak nebývá. Stačí jen, když se toho ujme režisér, který tím opravdu žije a nejedná se tak jen o nějakou další čistě komerční záležitost. Jiný případ sci-fi v podobném duchu, např. pokračování filmu Tron (TRON: Dědictví), mě mimochodem také velmi příjemně potěšilo.

    Jinak co se týče Recall vs. Rekall tak k tomu bych měl jeden poznatek. Čet jsem nedávno rozhovor s Ashem Thorpem, který stojí za většinou futuristických vizualizací a efektů v novém Total Recallu a v tom interview bylo hned na začátku vložené video se sestřihem jeho práce. Schválně se podívejte na thumbnail toho videa, REKALL je tam jako vyšitý a nejde tedy o záležitost mající spojitost pouze s českým překladem. Asi se jim to zdálo víc cool...

    OdpovědětVymazat

  3. mám rád s.f. ale Farrell IMHO se hodí víc a je fakt dobry ve filmech typu "Ask the Dust".
    Co se tyká holek ve filmu tak jsou naprosto COOL! I když Sharon Stone v 1990 taky byla bezva "manželkou", Kate Beckinsale se mě líbila vice a Jessica Biel taky naprosto minimálně o dvě řady vyš Rachel Ticotin (1990). Ale jak říkám - IMHO.
    P.S. IMDb. Total Recall (1990) Ratings: 7.5/10 from 124,792 users
    Total Recall (2012) Ratings: 6.3/10 from 16,264 users

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas