Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD

Když Tamron oznámil nový objektiv SP 24-70mm pro plný formát se světelností f/2.8 a stabilizací (VC), vypadal papírově velmi zajímavě. Ono vybrat světelnou 24-70ku není vůbec snadné. Canon EF 24-70/2.8 L USM II i Nikkor 24-70/2.8 G jsou špičkové, ale cena blížící se k 60.000Kč také. Sigma 24-70/2.8 mi moc nesedla a je tedy otázkou, zda je lepší starší verzi Canonu EF 24-70 / 2.8 L USM s cenou kolem 32.000Kč či o pět tisíc levnější Tamron, který má navíc stabilizaci? Porovnal jsem oba v praxi a zde jsou mé osobní postřehy:





Tak ano nebo ne?
Nebudu Vás napínat a začnu rovnou hodnocením. Koho bude zajímat jak jsem k němu došel, může pak číst zbytek.

Pokud chcete světelný objektiv s rozsahem 24-70mm pro plný formát i APS-C, tak v ceně kolem 30.000Kč je Tamron dle mého názoru dnes nejlepší volba a to myslím smrtelně vážně. Konstrukčně je to nejpovedenější a nejrobustnější Tamron, jaký jsem zatím držel v ruce. Kresebně je srovnatelný či lepší než konkurence a navíc má stabilizaci jako bonus. Nenašel jsem u něj zásadní problém a o drobných nešvarech si můžete přečíst níže. Nicméně pokud hledáte opravdu solidní objektiv v tomto ohniskovém rozsahu a nechcete za něj dát 50 - 60.000Kč, tak je volba jasná. Pokud navíc s DSLR točíte i video, pak je stabilizace o to pádnějším důvodem sáhnout právě po Tamronu.

Jak jsem k těmto závěrům došel?





Co a proč jsem srovnával?
Už roky používám Canon EF 24-70/2.8 L USM. Dnes stojí podobné peníze jako Tamron a tudíž mi přišlo logické je porovnat. Srovnání s druhou generací tohoto objektivu (označení II) mi moc smysl nedává, protože tento Canon stojí 2x tolik a bez jakýchkoli zdlouhavých testů mohu říct, že je lepší než Tamron konstrukčně, rychlostně i kresebně a jediné co se mu snad dá vytknout je absence stabilizace. Takže jsem skoro 2 týdny používal jak Tamron, tak Canon v různých situacích a to s těly EOS 5D MII (FF), EOS 1D MIV (APS-H) a EOS 7D (APS-C). Zde jsou mé závěry.


Potřebuji stabilizaci?
"Odpověď u ohnisek 24-70mm nejasná být!" řekl by asi mr. Joda. Pokud kromě focení i natáčíte video, tak se stabilizace sakra hodí. Rozdíl vidí i slepý okamžitě. Pokud fotografujete v low-light podmínkách, jako je třeba svatební fotografie či reportáž, tak stabilizace potěší. Záleží hodně na stylu focení a kvalitativních očekáváních. Pokud fotografujete při dostatku světla nebo ve studiu, může Vám být ukradená.

Tamron značí stabilizaci VC (Vibration Correction) a její chod je v případě tohoto objektivu vynikající. Stabilizátor je tichý, bez problémů si poradí se švenkováním, má minimální dojezd na konci pohybu, necuká, nezlobí na stativu a většina fotografií pořízených s časem 1/10s vycházela ostrá bez ohledu na ohnisko.

Takže za stabilizaci si objektiv zaslouží velké plus.

Rychlé ultrasonické motory?
Tamronu trvalo dlouho než přišel s ultrasonickými motory, ale stalo se. Pod zkratkou USD (Ultra Sonic Drive) se skrývá technologie podobná tomu, co do svých objektivů dává Nikon.

V případě testovaného objektivu si USD zaslouží pochvalu za tichost a přesnost. Ve srovnání s USM motory starší verze Canonu je ale přeci jen pomalejší, což se pozná zejména u kontinuálního ostření.

U středních ohnisek není ostření nijak zásadně dlouhé a pokud neděláte sport nebo zvířata širokáčem, budete spokojeni. Takže za USD má objektiv v mém srovnání malé mínus.







Konstrukce
Největší rozdíl mezi první generací Canonu a Tamronem je konstrukce. Koneckonců i Canon sám opustil u druhé generace protisměrný chod zoomu a stejně tak Tamron. Když srovnáme původní EFko a Tamron, tak můžeme říct, že oba dva objektivy působí zhruba stejně robustně. Tamron je o cca 100g lehčí, přesto zůstává slušným cvalíkem. Je o centimetr kratší, ale zase o kousek širší. Stejně jako druhá generace Canonu i Tamron má závit filtru 82mm nikoli 77mm jako srovnávaný Canon.

Za výhodu Tamronu bych subjektivně považoval trochu tužší chod zoomu, který navíc doplňuje zámek optiky. Naopak pro Canon hraje použití kovu, Tamron má skvělý, přesto plast.

A ještě jedna výtka vůči Tamronu. Ten má samozřejmě interní ostření, jako všechny moderní objektivy, ale u bajonetu (zezadu) není uzavřen čočkou jako Canon. To znamená, že pokud objektiv sundáte z fotoaparátu a špatně jej zakrytkujete, může se Vám dovnitř dostat jakákoli nečistota či dokonce drobnější předmět.

Pochvalu si naopak zaslouží drobná sluneční clona a dobrá antireflexní vrstva. Žádné monstrum jako má první generace Canonu se nekoná a navíc sluneční clona má velmi přesně fungující zámek, takže se Vám nestane, že byste ji nedocvakli a získali falešnou vinětaci.








Kresba není dokonalá, ale velmi slušná
O Canonu 24-70/2.8 L (první generace) se ví, že nepatří k nejostřejším objektivům a to zejména na delším konci. Proto Canon udělal skvělý Canon 24-70/2.8 L II, který vše toto řeší. Tamron je kresebně někde mezi těmito dvěma objektivy.

Dobrá zpráva je, že od 35mm výš je skvěle a velmi rovnoměrně ostrý a to zejména při clonění na f/4.0 a výš. Na 70mm je Tamron výrazně kresebnější než první generace Canonu a to po celé ploše snímků a v zejména v rozích. Slabší už je to na 24mm, kde Tamron při nižších clonách trochu ztrácí ostrost v rozích a začíná vinětovat.

Jednoznačné mínus je slabá kresba na f/2.8, což platí v podstatě při všech ohniscích. Dostatečná kresba je subjektivní záležitost. Pro mě osobně je Tamron v pohodě od f/4.0 a f/3.5 jak kdy.

Zmíněná vinětace je velmi dobře patrná na f/2.8 při použití fullframe těla. Na APS-C je vidět jen lehce. Vzhledem k možnosti odstranění v počítači a stylu mého foceni pro mne problém nepředstavuje, ale je dobré, o ní vědět.

Bokeh nema Tamron tak jemný jako Canon, ale rozhodně příjemnější než stejný objektiv od Sigmy.

Celkový verdikt co se týče kvality kresby? Mě osobně Tamron velmi příjemně překvapil. Pokud neotevřete clonu na f/2.8, tak je jednoznačně ostřejší než starší Canon a na delších ohniscích srovnatelný s novým Canonem, který stojí skoro 2x tolik. Na f/2.8 je objektiv výrazně měkčí, což u portrétů občas nemusí být na škodu a je to pro mne přijatelný kompromis při této ceně. Samozřejmě ve srovnání s objektivy za 10.000Kč je to pořád bomba :)






Odolnost v protisvětle
Velice rád fotím v protisvětle a tak jsem se zaměřil i na tuto oblast. Tamron potěšil a stejně jako Canon zvládá protisvětlo s bravurou. Navíc má čelní čočku plochou na rozdíl od Canonu, což snižuje riziko prasátek v protisvětle způsobených nečistotami.



Komentáře

  1. Anonymní8:23 odp.

    Dobrý deň p. Březina.
    Ja som už otestoval 3 objektívy Tamron 24-70/2,8 a žíaľ, ani jeden nebol použiteľný z hľadikla ostrenia. Svoje poznatky som napísal sem: http://www.nazirk.sam-magazine.sk/?page_id=564
    Viete mi vysvetliť dôvod, prečo je taká chybovosť?
    S pozdravom
    Nazirk

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas