Jak smazat - odinstalovat Adobe Creative Suite?


Může to znít jako zbytečné téma článku. Člověk by čekal, že Creative Suite se odinstaluje/smaže stejně jako jakákoli jiná aplikace. Na Windows se spustí uninstaller a na Macu bývá zvykem prostě aplikaci hodit do koše. Bohužel Creative Suite je tak rozsáhlý a do systému prorostlý software, že tak snadné to není.

CreativeSuite a Mac OS X

V první řadě je potřeba zdůraznit, že pod Mac OS X není ani trochu dobrý nápad hodit aplikace z CreativeSuite do koše. Uvolníte tím sice většinu diskového prostoru, který program zabíral, ale zůstane Vám na disku řada vazeb a drobných souborů, které jsou rozesety jinde. Proto ve složce Utility najdete Adobe Installer, který umožňuje odstranit CreativeSuite korektním způsobem a „se vším všudy“. Bohužel moje zkušenost s tímto programem je taková, že ze tři pokusů jej použít ve třech různých verzích CreativeSuite vždy skončil nějakou chybou a svou práci odvedl jen částečně. Takže co dělat, když selže?

Speciální „Viktor čistič“

Adobe si zřejmě uvědomuje, že odinstalace CreativeSuite nemusí vždy proběhnout zcela korektně a je jedno zda je na vině neinformovaný uživatel nebo technické selhání. Proto nabízí speciální prográmek, který se jmenuje Adobe CreativeSuite Cleaner Tool, který si můžete bezplatně stáhnout z webu Adobe. Jeho úkolem je odstranit z disku vše, co po CreativeSuite zbylo, ať už jste jej odstraňovali jakkoli. Navíc rozlišuje jednotlivé verze, takže pokud používáte současně několik verzí CreativeSuite, tak můžete odstranit jednu konkrétní verzi aniž by došlo k poškození jiné. A díky tomu jsem konečně dokázal odstranit zbytky verzí CS4, CS5 a CS5.5 před instalací verze CS6.



Proč uklízet?

Paradoxně nejpravděpodobněji budete potřebovat Viktora čističe ne v situaci, kdy budete chtít s CreativeSuite skončit, ale pokud jej budete chtít přeinstalovat, doinstalovat některou jeho součást nebo provést upgrade. Instalační program rád koliduje s předchozími verzemi zejména pokud používáte trial nebo pre-realese verze. Takže se vyplatí investovat pár minut do stažení a spuštění Cleaneru. Osobně bych doporučil jej přímo integrovat do instalačního balíčku, protože je to nástroj, který prostě funguje.

PS: Photoshop rules :)

Komentáře

  1. Včera jsem přenášel ze starého MBP na na nový MBP/retina. Dělal jsem to pomocí Průvodce přenosem dat. Kupodivu se CS6 (Creative Cloud) přenesl v pohodě a je funkční.
    Maže ten cleaner i po CS3? Mám na disku pozůstatky téhle verze.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, maze snad vsechny verze z rady CS. Ja osobne jsem mazal CS4, CS5, CS5.5 a zachovaval CS6...

    OdpovědětVymazat
  3. presne tenhle clanek jsem dnes potreboval. diky

    OdpovědětVymazat
  4. Honzo, diky za tip. Ja to to poresil pres Spotlight a smazal, vse co nebylo CS6 :/ Bohuzel, diky hruznemu softu FontExplorerXPro mi zacal zlobit PS (a Illustrator) CS6 a tak jsem PS smazal (jsem jeste nevedel, ze pricinou problemu je FontEXP) - slozka do kose! :D Vysypal jsem kos a pak jsem zjistil, ze si jej nemuzu z Cloudu nainstalovat, protoze v Cloudu se hlasil jako nainstalovany!
    Takze co ted, bylo pozde v noci, calllinka offline, tak jsem nainstaloval z Cloudu trial. Pak mi mesic chodily e-maily, ze mi dochazi trial verze, ale nakonec se po mesici, prestal hlasit jako trial a funguje dal jiz jako full verze. Systemu Cloudu to nakonec doslo, kdyz videl ze mam predplaceny ucet.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas