Jak přidat druhý disk do MacBooku PRO


Důvodů pro přidání druhého hard disku do notebooku může být několik. Může Vám jednoduše dojít místo na stávajícím disku a výměna může být méně efektivní než přidání druhého disku. Zároveň rozdělení dat na dva nezávislé disky většinou přináší zrychlení práce, pokud například na jednom disku hospodaří operační systém a na druhém jsou velká data. A nebo v zájmu bezpečnosti můžete vytvořit z dvojice disků jednoduché softwarové RAID pole, což samozřejmě není všespásné řešení, ale bezpečnost dat rozhodně zvyšuje.

Přidání se v případě MacBooků PRO dělá tak, že druhý disk se dá ve speciálním rámečku na pozici optické mechaniky. Logickým důsledkem je tedy to, že buď o SuperDrive mechaniku přijdete nebo ji musíte vložit do externího boxu. Vzhledem ke stále se snižujícímu významu optických disků mohou být obě alternativy myslitelné. 

A další nevýhody? Druhý disk znamená o něco vyšší spotřebu energie, o trochu vyšší produkci tepla a při použití levného rámečku může vést i ke zvýšení hlučnosti a vibrací. Proto jsem já zvolil poměrně drahý, ale špičkový rámeček od OWN a na druhý disk přestěhoval "pouze" 300GB knihovnu Aperture. Pokud se nepracuje s fotografiemi, tak systém druhý disk uspí a tudíž nárůst spotřeby i produkce tepla je minimální.



Jak tedy na samotnou výměnu?
Pokud nebudete rozumět následujícím řádkům, vřele doporučuji se obrátit na Apple servis a nechat si výměnu provést jako službu. A nebo se do operace MacBooku pustíte doma jako já. V takovém případě rozhodně navštivte server www.ifixit.com, kde najdete nejen podrobný  step-by-step návod, jak postupovat, ale i přesný seznam nářadí, které budete potřebovat. Kromě malého křížového šroubováčku a pinzety to bude jeden ze speciálních troj, čtyř, pěti či šestihránků. U starších modelů Apple většinou používal Thorx T6, nicméně u novějších modelů jej většinou nahradil úžasnou trojhvězdičkou. Takže základem úspěchu je správné náčiní!

Nezapomeňte notebook zcela vypnout, nikoli jen uspat!




Samotná výměna není nic náročného a je otázkou cca 10 minut. Pokud si chcete ušetřit starosti, tak při demontáži důsledně oddělujte jednotlivé šroubky tak, ať víte, kam patří. Apple používá různé délky šroubků! Opatrnost je také na místě při práci s plochými vodiči a to zejména při jejich zpětné montáži ať je nezlomíte a zároveň dobře zasunete do konektoru.



U některých modelů lze technicky vzato vynechat demontáž baterie, která nebrání v přístupu ke šroubkům mechaniky, ale vřele to nedoporučuji. Zvyšuje se tím riziko zkratování nějakého obvodu. Já dělal operaci v případě 15“ MacBooku PRO Mid 2010 a přesný popis najdete pro ukázku zde.

A co software?
Po provedení samotné fyzické výměny optické mechaniky za hard disk je potřeba ještě disk opatřit partition a naformátovat. Systém sám vás pravděpodobně upozorní na nový disk a vyzve k jeho inicializaci, nebo můžete spustit disk utility a vše provést ručně. Stačí na novém disku vytvořit partition a následně ji naformátovat ideálně na nativní Mac filesystem.



Pokud se rozhodnete používat optickou mechaniku v externím boxu, tak budete muset zapomenout na originální Apple DVD přehrávač. Ten nepodporuje externě připojené mechaniky a proto tou nejsnazší cestou je nahradit jej VLC přehrávačem.



Co jsem použil:

Komentáře

  1. Dobrý den pane Březina, mohu se zeptat jak je tento disk hlučný? Vyměnil jsem svůj 160GB disk za 500GB 7200ot, který je ale hlučný a mac se mi nepříjemně chvěje. Chtěl bych ho vyměnit, ale nechci se zase spálit.

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím po par hodinach provozu vypada uplne v pohode a hlucnost se nijak nezvysila. Hodne ale dela kvalitni ramecek redukujici vibrace

    OdpovědětVymazat
  3. Skvely navod, jen ja si tam urcite dam SSD pro system misto dalsiho disku ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Svuj mac pro 13 2009 tak provozuji skoro od zacatku. Nebyl s tim jedinny problem. Ted uz ceny SSD nejsou tak hrozne a tak bude v notebooku ssd only. Proto beru novy mbp retina.

    OdpovědětVymazat
  5. Svuj mac pro 13 2009 tak provozuji skoro od zacatku. Nebyl s tim jedinny problem. Ted uz ceny SSD nejsou tak hrozne a tak bude v notebooku ssd only. Proto beru novy mbp retina.

    OdpovědětVymazat
  6. Pěknej návod, já jsem tuto operaci provedl asi před rokem s SSD a velkým diskem na originálním místě. Jen pro mechaniku jsem si zakoupil kabel za 100 místo krabičky za desetinásobek. Vytahuju asi jednou za 2 měsíce :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobry den, mozte mi poradit odkial ste kupili ramecek na ssd? Chcem si nahradit dvd mechaniku na macbooku 13" early 2011 ssd diskom 7". Potrebujem k tomu aj tzv. "spacer" a nejaky specialny kabel? Dakujem za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rámeček jsem koupil na Maczone.cz viz odkaz ve článku. Nic dalšího kromě příslušného nářadí není potřeba

      Vymazat
  9. Dobrý den, pane Březino, rozhodl jsem se si nechat v servisu vyměnit SSD disk ve svém Macbook Pro. Můžete mi prosím poradit, jak naložit s daty, která nechci dávat servisákovi do ruky? Jde mi především o údaje v keychain. A nevím, jestli se různá hesla ukládají ještě na jiných místech. Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  10. Please keep us informed like this. Thank you it is really a great and helpful piece of info
    Website :- electrician near me in nagpur

    OdpovědětVymazat
  11. Fantasy Power 11-fantasy cricket best website fantasy cricket best app; join now & know how to pick a fantasy cricket team; get chances to win real cash! Fantasy Power 11 is fantasy cricket best app-helps in knowing the best fantasy cricket tips, also a fantasy platform for fantasy cricket and win huge cash prizes. fantasy cricket tips and tricks

    OdpovědětVymazat
  12. Thank you for giving good services" https://electriciansnearme.co.in/ Electrician in Hyderabad

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas