Jak na upgrade knihovny v Aperture?


Uvedení Aperture 3.3 s sebou kromě jiného přineslo nutnost upgradu knihovny podobně jako byla u přechodu z verze dvě na tři. Nejde zdánlivě o nic komplikovaného. Při prvním otevření knihovny vytvořené ve starší verzi Aperture se objeví dialog upozorňující na nutnost aktualizace vnitřní struktury knihovny a pokud jej potvrdíte, tak program automaticky zařídí vše za Vás. Aspoň takový je optimistický scénář. Co dělat pro to, aby vše proběhlo hladce a nehrozila ztráta části či všech vašich snímků?



Příprava na upgrade
Než se pustíte do upgradu samotného, vřele doporučuji provést tři jednoduché kroky:

  1. Nastartujte svého Maca do Recovery režimu (Cmd+R) a spusťte opravu disk obsahujícího knihovnu Aperture v Disk Utilitách. Jde o rutinní servisní zákrok, který pravděpodobně není nezbytně nutný, ale dá Vám jistotu, že disk je v pořádku a data na něm v bezpečí.
  2. Proveďte zálohu buď knihovny jejím jednoduchým zkopírováním na externí hard disk nebo se ujistěte, že Vaše Time Machine korektně provádí zálohu celého systému včetně dat. Osobně s ohledem na princip 3-2-1 provádím aspoň 1x mesíčně obojí. Fotografie jsou naše rodinné stříbro, které nám v případě ztráty již nikdo nikdy nenahradí.
  3. Před upgradem samotným proveďte opravu knihovny Aperture, zejména pokud Vám v poslední době spadl systém nebo došlo k nekorektnímu ukončení Aperture. Předejdete tak zaseknutí procesu upgradu. Stačí přidržet tlačítka Alt a Command při spouštění Aperture. Objeví se dialog, ve kterém zvolíte Repair Database.

Upgradujeme
Pokud jsme připraveni na upgrade knihovny a máme její zálohu, tak můžeme potvrdit spuštění procesu. To, jak dlouho bude úprava knihovny trvat záleží na její velikosti a struktuře. V mém konkrétním případě se menší knihovny upravovali několik málo minut. Největší knihovna obsahující cca 12.000 snímků trvala Mac Booku Pro lehce přes čtvrt hodiny. O tom, jak daleko je Aperture s úpravami Vás informuje klasický teploměr, který bohužel nijak zásadně neodráží to kolik času bude ještě potřeba k dokončení změn, protože jednotlivé kroky jsou různě časově náročné.

Co dělat když to nefunguje?
Někteří uživatelé reportují, že se jim upgrade vždy zasekne v jednom a tom samém místě a nepokračuje. V takovém případě obsahuje knihovna nějakou strukturální chybu, kterou je potřeba opravit pomocí nástroje pro opravu knihovny (viz výše). Pokud by snad nepomohl Repair, můžete sáhnout po agresivnější variantě Rebuild database. V tomto případě je však záloha knihovny nezbytností!

Pozor na zpětnou nekompatibilitu
Závěrem je potřeba připomenout, že jakmile jednou knihovnu převedete do formátu Aperture 3.3, tak ji neotevřete starší verzí Aperture. Stejně tak její otevření pomocí iPhoto se týká pouze verze 9.3 či novější. To může být trochu oříšek zejména pro uživatele starších Maců, protože Aperture 3.3 vyžaduje Liona!  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas