Přátelé, dobré kompakty jsou zpět


Ano! Po letech chrleni nesmyslných různobarevných krabiček výrobci opět objevili kouzlo kvalitních kompaktů. Kromě modelů, co umí kde co jen ne fotografovat, se objevují pravidelně i fotoaparáty. Není to samozřejmě úplně nový trend. Namátkou jmenujme Fujifilm X10/X100, od Canonu G1X či S100, u Nikonu CoolPix P7100 atd. Nicméně mě okouzlil nový Olympus TG-1 a to hned z několika důvodů:




  1. Jsem spokojeným uživatelem řady DSLR a kompaktní fotoaparát jako takový mi nijak nechybí. Zvykl jsem si tahat těžkou techniku a tvůrčí svoboda mi za to stojí. Nicméně jsou dva limity, které je u DSLR opravdu drahé řešit: odolnost v extrémních podmínkách a podvodní fotografii. Olympus byl jeden z prvních, kdo odolné kompakty nabídl a dlouho dělal ty nejlepší. Bohužel pak na pár let nějak zapomněl hlídat kvalitu záznamu a tak odolná mju a posléze odolné modely Tough stáli s prominutím za prd. Uspořádání se šachtovým objektivem má řadu konstrukčních výhod, ale z pohledu výstupní kvality je to tragedie.
  2. A právě použití klasického objektivu spolu s rozumnými parametry jsou obrovskou výhodou TG-1. Fotoaparát je postaven kolem BSI-CMOSu s rozlišením 12MPix a úhlopříčkou 1 / 2,3“. To je v dnešní době u kompaktu velmi rozumný kompromis mezi rozlišením a citlivosti. A hlavně objektiv s rozsahem ohnisek 25-100mm po přepočtu má příjemnou světelnost f/2.0 – 4.9. Takže pod vodou otevřete objektiv na 25mm a máte k dispozici clonu f/2.0 při možnosti použít ISO 800 bez výraznějšího šumu (Maximum je ISO 6400). A to dává smysl.
  3. Olympus také pochopil, že výrobci fotoaparátů zaspali trochu dobu za výrobci fotomobilů a TG-1 má kromě klasického vestavěného blesku vhodného pro fotografii i LED diodu pro osvícení scény při záznamu videa. Věc u mobilů běžná, ale u kompaktů výjimečná.
  4. Toto všechno spojili s odolností, která dává smysl. Žádné 2metry pod vodu a dost. Hezky do 12m což v praxi znamená, že fotoaparát přežije 15m+. K tomu odolnost vůči pádu z 2metrů a teplotně již od mínus deseti. To jsou parametry, ve kterých zrcadlovka může konkurovat až po investici desítek tisíc do housingu.
  5. A na závěr perličky: Poklepové ovládání, které znamená, že dokážete fotoaparát nastavovat i v rukavicích (motorka, potápění, zimní oblečení). GPSka, protože bude používán typicky na cestách. Podpora Eye-Fi karet, což u odolných fotoaparátů není samozřejmost. Výběr předsádek pro hravé typy.

Výše uvedené důvody dělají z TG-1 zařízení, které mohu použít všude tam, kam nevezmu ani DSLR a ani tam nemohu rozumně fotit s iPhonem. Poradí si s neideálními světelnými podmínkami a přitom by měl stát do 10.000Kč. Co vy na to? Mě se vážně líbí...

Komentáře

  1. Anonymní9:12 odp.

    Dobrý den.

    Foták se mi líbí, ale docela mě zaráží omezení natáčení FULLHD na 29min. Nevíte, z jakého důvodu to je? Tento "problém" má bohužel hodně fotáků.

    viz info http://www.mall.cz/digitalni-kompakty/olympus-tg-1

    OdpovědětVymazat
  2. Důvody jsou clo. Nad 29 minut je to už camcoder.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas