Corel Draw se dožil české verze X6


Pamětníci, jako jsem já, pamatují doby, kdy CorelDRAW poměrně seriózně konkuroval Adobe Illustratoru a pro mnoho grafiků představoval oblíbený každodenní nástroj. Od té doby ale už uplynulo opravdu hodně vody a sláva balíku CorelDRAW Graphics Suite přeci jen ošuntěla. Přiznávám, že Corel už dlouho nepoužívám, takže si nedovolím hodnotit jeho přesné možnosti, ale to že Creative Suite od Adobe je dnes jinde nezpochybní ani skalní fanda kanadských vývojářů. Nevím jestli je to shoda náhod nebo záměr, ale verze X6 Corelu byla uvedena ve skoro stejnou dobu jako CS6 od Adobe, čímž si oba balíky aspoň symbolicky konkurují. Co byste měli o X6ce vědět?



Dobrá zpráva na úvod je, že již nyní je k dispozici plně lokalizovaná česká verze. Za to si Corel zaslouží pochvalu! Balík obsahuje DRAW, PHOTO-PAINT, PowerTRACE, CONNECT, CAPTURE a nový Website Creator. Poslední jmenovaný program částečně vybočuje z klasického zaměření balíku a Corel se zřejmě snaží najít novou přidanou hodnotu. Z nových funkcí Corel zdůrazňuje nativní podporu 64bitových systémů (konečně), lepší využití OpenType, nový systém souladu barev, nové nástroje pro vytváření vektorových tvarů či novou práci se styly.

Když tento seznam srovnáme s tím co nabízí CS6, tak rozdíl v ceně je zcela na místě. Oficiální cena X6ky je 530EUR za plnou verzi a 299EUR za upgrade.

Abychom si rozuměli, Corel jsem měl vždy rád a proti nové verzi X6 nic nemám. Nemůžu se ale ubránit pocitu, že Corelu chybí invence a síla vážně promlouvat do světa velké počítačové grafiky. Přesto mu držím palce, protože Adobe potřebuje konkurenci jako sůl.

Víc o produktu najdete na corel.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas