Panasonic DMC-GF5 je celkem zajímavý kompakt

Když Olympus a Panasonic před pár lety rozjížděli koncept micro4/3 fotoaparátů, tak první reakce byly dost rozporuplné. Všichni novináři tyto fotoaparáty s výměnnými objektivy srovnávali s DSLR a výsledek byl logicky nelichotivý. Dnes po všech těch mirrorless vlnách od Sony a Nikonu se pohled na tuto kategorii mění a GF5 je dobrou ukázkou toho, že má svou logiku. Ona to totiž není „menší zrcadlovka“ ale „lepší kompakt“.



Co nového?
Ano, Panasonic přeskočil model GF4 a rovnou po GF3 přichází na trh GF5ka. Je to o to pikantnější, že podle technické specifikace se toho až zas tolik nezměnilo, protože vývojáři se soustředili zejména na vylepšení ergonomie. A tak GF5ka vsází zejména na novou generaci ovládání přes dotykový displej a přepracovaný tvar s nových úchopem. Přibylo automatiky a režimů pro lamy. A mimochodem, vylepšení se dočkal i snímač, který stále nabízí rozlišení 12MPix, ale díky novému uspořádání je citlivější na světlo. Vyměněný je i obrazový procesor, který by měl lépe odstraňovat šum. K tomu si přidejte trochu lepší displej, stereo mikrofon, vylepšené video a máme to. Ja to málo a nebo je to vlastně přesně to co bylo potřeba?

Pro koho je vhodný?
Pokud srovnáme GF5 třeba s PEN E-PL3 nebo Nikonem J1, tak je celkem jasné, kam Panasonic míří. Mám čím dál silnější pocit, že právě Panasonic jako první pochopil, kdo je cílová skupina kompaktů s výměnnými objektivy. Zapomeňte na profesionály hledající druhé menší tělo, ti nadávají jak na malý čip micro4/3 tak na ještě menší čip Nikonu. Zapomeňte i na pokročilé fotoamatéry, kterým by sice měla stačit obrazová kvalita, ale chybí jim ten dobrý pocit z „profi techniky“. Ideálním zákazníkem je nenáročný fotoamatér, kterému někdo zkušenější doporučil foťáček, který je otevřený do budoucna. Dnes potřebuje snadné ovládání, minimální rozměry a eleganci. Zítra třeba ocení možnost dokoupit další objektiv atd. A pokud se v této definici nacházíte, tak GF5 má z toho co je na trhu dnes rozhodně nejpříjemnější ovládání!  

Komentáře

  1. Panasonic hlavně pochopil, že aby se zavděčil jak amatérům (hledající lepší kompakt) tak i pokročilým fotografům, je potřeba mít dvě různé modelové řady. Jsem rád, že modelem GX1 Panasonic pokračoval v duchu prvního modelu GF :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas