Microsoft na to jde od lesa

Vcera mi prisla tiskova zprava o tom, ze Steve Ballmer (CEO MS) bude mit 9.1.2012 hlavni keynote zahajujici CES v Las Vegas. To by samo o sobe nebylo nic prekvapiveho. Jde o tradici, kterou zahajil uz Gates a je vyhodna jiste pro obe strany. Microsoftu se dostane LEVNE pozornosti medii, protoze CES je nejvetsi akci sveho druhu na svete. Pro poradatele je Ballmer jednou z nejvetsich dostupnych IT celebrit.

Co me opet trochu zarazilo byl vycet "prevratnych novinek", o kterych bude pan Microsoft mluvit - Windows, xBox, Kinec. Kazdy tento produkt ma sve zakazniky a je bezesporu trzne uspesny. Kazdy z nich zmenit IT a do nejake miry ovlivnil spotrebni elektroniku, takze temata nanejvys vhodna. Ale oznacit je za prevratne novinky? At uz budou Windows 8 jakakoli, jde o evoluci dobre znameho. XBox je take platformou trhem radne proverenou a Kinec byl prevratnou novinkou pred peknou radkou mesicu. Proc je tedy MS bude opet oprasovat? Protoze presne takova je jeho zakladni strategie!

MS je hracem na jistotu
Prakticky nikdy Microsoft neprisel s nicim, co by se dalo nazvat "odvaznym ci inovatorskym" krokem. To prenechavaji jinym. MS si pocka na prvni reakci trhu, nekdy i mnohem dele, a az kdyz je jasno co trh akceptuje a v jake podobe, tak prichazi MS "inovace". To plati pro Windows, xBox, kinec a take pro vsechny MS internetove sluzby s Bingem v cele, mobilni reseni, atd. Ballmer tudiz vezme to co vi, ze umi prodat, prida trochu lesku a proda znovu.

MS jde tak daleko, ze tuto strategii verejne komunikuje. Na WPC oznacily spicky Microsoftu Windows 7 jako idealni cestu zakazniku k Windows 8. Svym partnerum vzkazaly, ze jeste 200M uzivatelu pouziva Win XP a je potreba jim prodat W7 pred prichodem W8, aby se pak dalo inkasovat podruhe! Tak se dela kontinualni prodej v IT. A ze se to zakaznikum nebude libit? Kupodivu jim to nijak zasadne nevadi. Uz 400M z nich koupilo licenci W7 a prodeje se nezastavuji. Karty jsou na stole a hra bezi...

Je to tak spravne?
Uprimne si vazim mnohem vic inovatoru, kteri jdou s kazdym novym produktem s kuzi na trh. Na druhou stranu strategii MS plne rozumim a duslednost s kterou je realizovana si zaslouzi respekt. A tak respektuji MS i Ballmera, prestoze jiz skoro zadny MS produkt nepouzivam. Tedy krome jednech Win XP ve virtualnim stroji :)

Komentáře

  1. Anonymní10:13 dop.

    WP7 alebo Win8 je teda malo inovativny a neodvazny?

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní11:56 dop.

    Widnows 8 je už v této vývojové fázi tak inovativní, že může poslat MS na vrchol či totálně utopit. To je ale vždycky velké riziko, které ovšem Honza napomněl zmínit v článku.

    OdpovědětVymazat
  3. WP7 rozhodne neni produkt, ktery by byl jakkoli prevratny. MS vzal osvedcene prvky z existujicich mobilnich OS a pridal nekolik ergonomickych zmen. Win8 mozna inovativni budou, ale s tim bych pockal az na to, kdy prijdou na trh. Velkych slibu a nenaplnenych planu uz MS predvedl hodne, takze budme zatim realisty...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas