Pentax Q - a co jste cekali?

Pentax predstavil v tydnu novy system s oznacenim Q (viz zde). Na prvni pohled nic prekvapiveho. Dalsi nejmensi fotoaparat se specialnimi vymenymi objektivy, tedy neco co prichazi co par mesicu uz skoro 2 roky. S takzvanymi hybridy (jakoby zrcadlovkami bez zrcadla a s miniaturnim bajonetem) zacali Olympus a Panasonic (mikro4/3). Sve reseni uz dlouho nabizi Sony (rada NEX) i Samsung (rada NX). V podstate se da rict, ze uz skoro vsichni, komu dosel dech v boji s Canonem a Nikonem o DSLR trh hledaji spasu prave v mensich pribuznych. A tak krok Pentaxu opravdu neprekvapi. Podil na DSLR trhu ma dnes uz zanedbatelny a z klasickych kompaktu neprezije nikdo. Presto Pentax Q vyvoval obrovske diskuze, proc?

1) Jde o Pentax! Muze to znit jako zvlastni duvod, ale je zcela relevantni. Pentax ma totiz dodnes dostatecne aktivni skupinu svych hardcore fandu, se kterymi se muzete hadat a vzdy se za Pentax postavi. Takze diskuze nemuze nikdy ustat.

2) Pentax na rozdil od ostatnich vyrobcu sahl po snimaci z kompaktu s uhloprickou necely centimetr! To je krok zcela proti proudu zvetsovani cipu. Nejde tedy o hybridni zrcadlovku, ale o hybridni kompakt! Dava to smysl? Uprimne nevim a rekl bych ze spis ne.

3) Marketing Pentaxu se opet vyznamenal, kdyz do tiskove zpravy napsal ze i pri ISO6400 produkuje minimum sumu. Ze je to technicky nemozne vi kazdy kdo veci jen trochu rozumi a uprimne je to klasicky plivanec do tvare zakazniku.

4) Pentax zbytky sve slavy stavi na kvalite a tradici. Z tohoto pohledu je nove Q ukrokem dost nestastnym smerem a oznamena cena 800USD je za hranici loiality i tech poslednich fandu.

A proc to Pentax udelal?

Uprimne si myslim, ze proste vybral nejmensi zlo a snazi se svemu materskemu koncernu Hoya ukazat, ze se aspon snazi, kdyz uz cisla stoji za prd. Co jineho mel udelat?

1) V DSLR segmentu nema sanci konkurovat dvojici Canon/Nikon stejne jako ostatni a tak jeho trzni podil vic zalezi na tom jak se ti dva chovaji, nez na tom co sam dela.

2) Segment APS-C hybridu je uz ted docela rozdany a prilis na trhu nezaujal. Navic konkurovat dvojici Sony/Samsung? Na to Pentax nema financni zdroje. A je zrejme, ze nejvetsi problem teto tridy je prave cena.

3) Mikro4/3 jsou natolik svazane patenty, ze se mezi dvojku Pana-Oly uz nikdo dalsi cpat nebude.

4) Nedelat nic neni mozne. Nevim jestli nekdo v Pentaxu veri v uspech systemu Q, ale je zrejme, ze neco je predvest proste potreba.

5) Levneji to asi neslo. Naklady navyvoj, podporu distribuce, marketing budou enormni a kazdemu je jasne, ze v stotisicovych seriich se prodavat nebude.

Komentáře

  1. Anonymní9:56 odp.

    Existuje nějaký konkrétní důvod proč by Pentax nemohl dělat něco podobného s APS-C čipem a K bajonetem pro využití limited objektivů? Asi by tím odepsal své nejlevnější zrcadlovky, ale možnost mít miniaturní kvalitní skla pro k-5 a nebo něco kompaktního by se mi zamlouvala.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud vyhodite zrcadlo, tak tim zkratite vzdalenost optiky od cipu a potrebujete nove objektivy aby ostrili korektne. Zaroven aby byl fotoaparat rozume maly, vetsinou se i zmensi bajonet.

    Takze meli dve moznosti:

    A) novou optiku a mensi fotak
    B) stavajici optiku a skoro stejny fotak

    to ze pouzili maly cip nesouvisi

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní12:20 dop.

    Pentaxí EVIL s APS-C čipem má být taky ještě letos předestaven, takže tohle je jen menší bratříček.

    OdpovědětVymazat
  4. Je ta informace o APS-C verzi overena? Bajonet je opravdu maly a rozdil mezi velikosti maleho a velkeho cipu by dost komplikovala objektivovou radu. Crop 5.1 a 1.5 je sakra rozdil a pokud neni optika optimalizovana pro maly cip, tak nechapu uz vubec jeho nasazeni

    OdpovědětVymazat
  5. Podivejte se na http://a.img-dpreview.com/previews/pentaxQ/images/sidebyside1.jpg a na APS-C verzi s Q-mountem muzete zapomenout. Do toho bajonetu se APS-C cip vejit nemuze. A pokud udelaji EVIL. s K bajonetem tak to jen tezko vysvetli tem co si koupi Q optiku :(

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní8:15 dop.

    Váš článek je nějaký příliš zaujatý, ani jste ten kompatkt od Pentaxu nedržel v ruce a jen na něj plivete. Navíc napsat že Pentax v DSLR segmentu nemá šanci konkurovat dvojici Canon/Nikon...? To je spíš jen Vaše přání. K-5 a 645D jsou vynikající stroje v testech jsou na tom lépe než canon/nikon. A to nemluvím o objektivech. Mě spíš příjde že trochu zaspal ten Váš Canon. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  7. Dekuji za nazor, ale nerozumime si. Ja netvrdim, ze Pentax neumi vyrobit dobry fotoaparat. Ja rikam, ze s nim nedokaze konkurovat, tedy prodat jej smysluplnemu poctu zakazniku. 645D je nadherny kousek, ktery se ale prodava v desitkach kusu WW. K-5 ma radu zajimavych funkci, presto jeho trzni podil je zcela minimalni.

    A Pentax Q se obavam bude stejny pripad. Netvrdim, ze to je nutne spatny fotak. Jen rikam, ze je to dalsi hrebicek do rakve Pentaxu, protoze to bude prodelecny produkt.

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní10:49 dop.

    Pěkný a v mnoha směrech zajímavý článek.

    Osobně taky nástupu Q nerozumim. Zdroje Pentaxu jsou velmi omezené a udělal by mnohem lépe, kdyby třeba přišel s řadou objektivů s LS pro K a 645 než pro Q systém. Myslím, že LS sklo s Xsync 1/2000 by byla na 135mm obrovský hit.

    Ale jinak spousta věcí není úplně pravda. Třeba to o tržním podílu zrcadlovek. Pracuju u velkého projeního eshopu a Pentaxu K5 jsme za uplynulé 3 měsíce prodali více, než všech Canonů od 60D do 1D dohromady. Pravda ale je, že levnější Canony (550D, 600D) se prodávají lépe než Kr. Dokonce se K5 u nás prodává lépe než stejný Nikon D7000.

    Nevíme jestli to je jen tím, že se fanoušci Pentaxu po letech dočkali slušného modelu nebo je Pentax fakt tak populární. Tak jako tak je to ale jedna z nejlépe prodávaných zrcadlovek své třídy, což je prostě fakt.

    Myslim, že Pentax Q bude mít úspěch v japonsku, ale na evropských trzích sotva prorazí. Já osobně bych si ho nepořídil určitě, ale třeba vědí, pro koho a kde ho dělají.

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní12:22 odp.

    A je to tady. Doufám že se mýlíte a nový Pentax na rozdíl od Q prorazí :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas