Apple Final Cut Pro X je jak ekonomické reformy

Dnes jsem navštívil z popudu evropského zastoupení Applu výroční setkání londýnského FCPUGu. Jde o akci  určenou profesionálním uživatelům Final Cutu, která má víceméně společenský charakter. Přesto  nabízí i mini výstavku sponzorů a večerní přednáškový program. Sponzorů bylo 15 a mě osobně nejvíce potěšil stánek LaCie, i když žádné zásadní novinky neukázal. Naopak zklamáním byla prezentace Adobe, která i přes skvělý CS Suite 5.5 jakoby neměla co říct. Ale to není to, o čem chci psát - jde přece o Final Cut Pro X.



Možná jste již zaznamenali, že na NABu v Las Vegas Apple oznámil, že připravuje zcela revoluční verzi svého řešení pro profesionální střih videa. První ohlasy byly vesměs pozitivní - slibované nové funkce vypadaly dobře, oznámená cenová politika potěšila a všichni byli rádi, že Apple v této oblasti chystá radikálnější změnu, která byla potřeba. Při svém prvním představení Final Cut v mnoha ohledech změnil svět střihu videa, ale od te doby uteklo hodně vody a konkurence už dávno dotáhla nebo i předehnala to, čím Apple tak oslnil.

Před několika málo dny se Final Cut X začal reálně prodávat a ohlasy se diametrálně začaly otáčet. Nové uživatelské rozhraní je opravdu hodně nové a výrazně méně flexibilní. Výsledkem je samozřejmě hodně naštvaných stávajících a nutno dodat velmi věrných uživatelů, kterých nebylo málo. Navíc Final Cut Pro se svým rozhraním otočil čelem k lidu a k profesionálům zády (nepřipomíná vám to babušku jagušku?) a to je změna, která určitě hodně bolí stávající uživatele.

Aby toho nebylo málo, Apple zašel ještě dál. Kromě toho, že přidal nové skvělé funkce, tak i řadu stávajících předělal, zjednodušil a nebo pro jistotu úplně zrušil. Důvody jsou typicky applovské - zjednodušení a zpřehlednění, nahrazení zastaralého novým, rozhodnutí, že uživatelé danou funkci prostě už nepotřebují apod. Nový uživatel tyto drobnosti ani nezaznamená, zkušený profesionál často pracující již skoro poslepu a zpaměti je najednou v koncích.



Pokud to shrnu do jasného sdělení. Apple se rozhodl, že Final Cut Pro X víc zpřístupní širší veřejnosti. Nové funkce dělají jeho používání snazším a často i efektivnějším. Nové rozhraní je víc příbuzné ostatním Apple aplikacím a pro nového uživatele určitě přehlednější. Bohužel stávajícím profesionálům Apple doslova podříznul větev pod zadkem a na cestu dolů ji ještě zamával s tím, že změna je prostě potřeba. Tomu odpovídali i velmi vášnivé diskuze na FCPUG meetingu. Zastánci nových časů hlasitě argumentovali převratností změn, staromilci stejně hlasitě kritizovali zejména to, že Apple jim změnu zcela necitlivě vnucuje a to i za cenu ztráty některých oblíbených vlastností programu.

Je to jak s ekonopmickými reformami. Všichni po nich volají, a když přijdou, lid odpoví generální stávkou. Čímž zdravím do Řecka a moc bych přál krásný bankrot :)

Za sebe musím konstatovat, že nejsem žádný FC profesionál, spíš lehce poučená lama, a přesto nebo možná právě proto, se mi nová verze opravdu líbí. To co FCP X umí navíc je impozantní vzhledem k jeho ceně a ovládání mi přijde trochu intuitivnější. na druhé straně chápu nářek profesionálů, kterým to Apple nandal takříkajíc "z první" a navíc způsobem, ze kterého není úniku.

Až čas ukáže, zda tato radikální změna bude víc ku prospěchu či  na škofu FCP komunity.

Komentáře

  1. Anonymní12:55 dop.

    Jedine co mi na nom nesedi je, ze sa chce tvarit ako pokracovatel profi verzie FCP7, pretoze to ani z daleka nie je. Takze stacilo by priznat, ze nejde o Final cut a nie je to profi soft.

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní3:20 odp.

    Hysterie, která kolem FCX proběhla byla zbytečně nafouknutá a vycházela hlavně z neznalosti a nepochopení koncepce toho progarmu. V rané verzi jsem byl také jeho kritikem, ale poté co jsem se rozhodnul dát tomu programu po roce druhou šanci, musím říct, že jsem se hluboce mílil. Není pravda, že by to nebyl profesionální produkt, a naučit se v něm pracovat je složitější, než s předchozí verzí. Pokud se naučíš ten program opravdu ovládat, zjistíš, že práce v něm je (odost) rychlejší, pohodlnější, nic tam nechybí a spousta věcí je udělaná líp. Práce s hrubáči např. je vymyšlená úplně skvěle a dost urychluje výběr. Opravdu ale musíš pochopit JAK se s tím pracuje, doporučuji videotutorialy na internetu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas