Skotsko - lepsi nez jsme cekli

Bez muceni bych se hned uvodem chtel priznat k tomu, ze muj vztah k United Kingdom nebyl prilis vrely. Vyrostl jsem na americke anglictine, takze ostrovanum obcas hur rozumim. Britanii jsem navstivil jiz mnohokrat, ale vetsinou Londyn nebo jine velke mesto. Proto nabidka pripravit fotoexpedici po Skotsku me zaujala. Byla to vyzva...

Ted prave sedime na trajektu na ostrov Sky, ja mam za sebou prvni tri dny pripravne cesty a myslim, ze jde shrnout prvni dojmy. Takze jak na me osobne zapusobilo Skotsko? Vyrazne lepe nez jsem cekal!


Pocasi: Mnoho stredoevropanu odrazuje od cesty na ostrovy spatne, destive pocasi. Ano, racionalni zaklad tto uvaha, zejmena v pripade severu smysl ma. Na druhou stranu my, kdoz mame za sebou par cest na Island jsme na kvetnove skotske pocasi pripraveni. Prvni dva dny krasne, treti den mrholi a jsou nizke mraky. Oboji dava prostor fotit a neni to nic co bych neznal, takze pohoda.

Krajina: Pokud jste odrostli na Highlanderovi s Lambertem v hlavni roli, tak vite proc sem jedete a nebudete zklamani. Jezera, uzasne hory a udoli, bujna vegetace (kdyz nejaka) nebo kontrastujici vresoviste a hole svahy. Trochu to pripomina zminovany Island, ale vse je preci jen o trochu min drsne.

Lide: Pro mne asi nejprijemnejsi prekvapeni! Mnohem otevrenejsi a pohodovejsi nez Anglicane, mnohem druznejsi a komunikativnejsi nez vetsina severskych narodu, jak jsem je poznal. A hlavne je jich tak akorat, ani ne moc a ani ne malo. Chcet byt den sami? Staci vyrazit na turu do hor a nepotkate zivacka. Potrebujete civilizaci? Nejaka pobliz bude skoro porad.

Jidlo: Po zkusenosti s anglickou kuchyni jsem cekal nejhorsi a jsem mile prekvapen! Zadne gurmanske hody asi uplne cekat nejde, ale velmi dobre udelane ryby, slusne hovezi, ktere je na rozdil od anglicke kuchyne dochucene, skopove atd. Jsou zde samozrejme tradicni pokrmy typu Haggies, ktere nedoceni kazdy, ale ja nikdy v tomto smeru neexperimentoval. Takze jedine horke poznani bylo, ze zajit do thajsko-indicke restaurace na malem skotskem meste dle ocekavani neni dobry napad (overeno v praxi). S thajskou kuchyni to nemelo nic spolecneho...

Foceni: Skotsko neni z tech zemi, co Vam daji krasne fotky zadarmo a to se mi na nem libi. Budete potrebovat stativ, filtry, blesky, mozna HDR, proste trochu s tim pracovat. Uz se tesim, az se sem za mesic vratim se skupinou a na foceni bude dost casu. Mista, casy, napady jsou pripraveny a program zatim funguje velmi dobre.

Komentáře

  1. Na ostrově Sky můžu doporučit vynikající palírnu Talisker :)

    OdpovědětVymazat
  2. Talisker v tom krásným údolí doporučuji taky. Žil jsem na Skye půl roku, nádherný místo, enjoy

    OdpovědětVymazat
  3. Vcera jsem se ze skoro 14 deniho putovani po Skotsku vratil. Hezky pesky, s par kilo fotovybavy navic :-) Uprimne, moc fotek z toho nebude, protoze jsem kopyto, ale zem je to krasna a mraky dokazi menit svetlo kazdych 5 minut. Nekdy se vyplati zustat o 15 dele na miste :-)
    Preju mnoho hezkych fotek ze Skotska a hlavne to dobre svetlo v ten spravny cas

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, Skotsko je nádhera. Před měsícem jsem odsud prijel. Nadherna krajina, i treba trochu jiznejs Lake District. Vrcholem je Edinbourghský fest Beltane Fire Festival;)

    OdpovědětVymazat
  5. Skotsko je úžasný, já sice byla jen v Anglii, ale letos nebo za rok vyrazím i na sever. Bohužel patřím mezi ty, co počasí nevychytají skoro nikdy (v Anglii jsem byla několikrát a vždycky pršelo nebo byla hrozná zima - v létě), ale i tak to myslím bude stát za to. Ještě by mě zajímalo Irsko, to má prý taky úžasnou krajinu...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas