MegaPixely a jejich MegaBlbost

Je až nepochopitelným paradoxem, že všichni odborníci již několik let taktně či méně taktně prohlašují, že honba za vyšším rozlišením snímačů digitálních fotoaparátů je nesmyslná, a přesto pokračuje bez viditelnějších změn. Ještě bláznivější je fakt, že i samotní výrobci naříkají, že jsou nuceni zvyšovat rozlišení, přestože jim to působí stále větší technické problémy a vlastně o to sami vůbec nestojí. Kde je zakopaný pes?

Výrobci svorně tvrdí, že vyšší rozlišení si žádá trh. Prodejci tvrdí, že výrobci zbytečně zvyšují rozlišení a zákazníci se jen přizpůsobují a snaží se koupit to nejlepší ve své ceně. A zákazníci logicky tvrdí, že nejdůležitější je kvalita fotografie, ale stejně kupují fotoaparáty se stále vyšším a vyšším rozlišením. Takže jde o jakýsi začarovaný kruh.

To, že počet MegaPixelů je stále velmi dobrý prodejní argument je prostě neoddiskutovatelný fakt a žádný výrobce si dnes nemůže dovolit jít sám proti proudu. Jediný, kdo by mohl situaci potenciálně změnit jsou odborná média, pokud by dokázala amatérské uživatele přesvědčit o tom, že opravdu není oč stát. A jaké argumenty lze použít?



  1. Pro zobrazení na monitoru počítače, televizoru či v jakékoli jiné elektronické formě stačí řádově jeden MegaPixel a v nejbližší době se tato skutečnost zřejmě radikálně nezmění.
  2. Pro tisk běžných formátů 10x15, 13x18 či 20x30cm bohatě postačuje rozlišení cca 5MPix pro všechny dnes používané technologie.
  3. U běžných amatérských fotoaparátů se používají tak malé snímače s tak vysokou hustotou, že objektivy již nedokáží ani vykreslit tak malý bod aby nepřekryl několik sousedních buněk snímače.
  4. Malá plocha buněk snímače, hrana kolem 2 mikrometrů, způsobuje nedostatečný zisk signálu, růst šumu a ten výrobci musejí redukovat, čímž ztrácejí kresbu, kterou získali vyšším rozlišením snímače.
  5. Navíc vyšší rozlišení sebou nese více dat, tudíž pomalejší zpracování, které si žádá výkonnější procesory s vyšší cenou a vyšší spotřebou energie.
  6. Více dat znamená potřebu větších paměťových karet a větší problémy s archivací.


Pokud to tedy shrneme a podíváme se zejména na segment amatérských kompaktních fotoaparátů tak zjistíme, že zvyšování rozlišení dnes plodí jen větší a větší technické a kvalitativní kompromisy. Pokud bychom vzali dnešní technologii a algoritmy a nasadili je do kompaktu s rozlišením 4Mpix a slušnou optikou, dostali bychom překvapivě skvělý obraz.

Inu svět je jeden takový Disneyland. Hodně pozlátka, které láká, ale pod slupkou jen iluze.




PS: Mam produkci Disneyovek rád a k tomuto nelichotivému příměru mě přivedlo pouze to, že jsem právě na HP Labs v Euro Disneylandu...

Komentáře

  1. Anonymní1:37 dop.

    i cant understand a word that you are writing, but i do love your pics :D

    OdpovědětVymazat
  2. If you would like underestand, you have to learn Czech language. Or we can exchange some info via email.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas