Jaká je cena rovné příležitosti?



PMA je již v plném proudu a jednou z nejlepší dnešních prezentací byla rozhodně přednáška o tom, jak hledat a školit nové zaměstnance. Vše bylo ušito na míru fotografickému průmyslu, ale bezesporu platí v jakémkoli oboru podnikání. Pohled prezentátora byl ryze americký, zaměřený výhradně na zisk a zohledňoval jedině a pouze pohled zaměstnavatele. Tolik na uvedení do problematiky.

To čemu se chci speciálně věnovat je doporučení, jaký typ zaměstnanců by měli zaměstnavatelé hledat, respektive jakým zaměstnancům se vyhnout. Doporučení byla veskrze logická a pragmatická:

1) Hledejte výhradně lidi s pozitivní mentalitou. Pesimisté jsou traviči studní.
2) Vyhněte se lidem se záznamem v rejstříku trestů i těm, kteří mají zkušenost s vyšetřováním policií. Neznamená to, že porušili zákon, ale minimálně to naznačuje, že něco nemusí být v pořádku.
3) Vyhněte se všem, kteří užívají jakékoli drogy včetně alkoholu a cigaret. To že vědomě ničí své zdraví svědčí o tom, že nemají dostatek sebezapření a životní motivace. Navíc ztrácejí čas v pracovní době konzumací drog.
4) Hledejte psychicky odolné jedince. Neschopnost čelit stresu a zátěži znamená neschopnost samostatné práce a rozhodování.
5) Hledejte lidi s perfektním zdravotním stavem. Jakýkoli handicap snižuje jejich pracovní výkon.
6) Hledejte svobodné. Rozvod dokáže zcela zničit i nejodolnější jedince.
7) Hledejte bezdětné. Nemocné dítě je vždy důležitější než práce.
8) Hledejte lidi bydlící poblíž práce. Pokud zaměstnanec dojíždí příliš daleko je neflexibilní.

Pokud se zamyslíte nad těmito doporučeními čistě z pohledu produktivity práce a dosažení maximálního zisku, pak jsou bezesporu logická a správná. Na druhou stranu jsou souhrnem snad všeho, co naše zákonodárství považuje za nedovolenou diskriminaci a označuje za trestné. Chápu, že se stát snaží chránit jakkoli handicapované zájemce o práci, ale je opravdu v pořádku ilegalizovat logickou snahu zaměstnavatele chovat se ekonomicky? Je důležitějším úkolem podnikatele generovat zisk a platit daně nebo vytvářet virtuálně spravedlivou sociální síť?


Co kdyby podnikatelé svobodně podnikali, vydělávali peníze a platili daně. Stát pak z těchto daní může vytvářet takové nástroje, které dají práci handicapovaným ...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas