Jsme víc než jen Švejkové?

Snažím se k politice u nás příliš nevyslovovat. Mám svůj poměrně stabilní politický názor a nemám potřebu ho někomu vnucovat. Nejsem agitátor a nehodlám aktivně vstupovat do politiky, protože bych se v té roli necítil komfortně. Jen občas mi přijde situace už tak absurdní, že to prostě nevydržím. Kromě Andreje Babiše, jehož level demagogie je opravdu na úrovni národní reprezentace mě většinou spolehlivě vytáčí naše hradní reprezentace. Asi jako tentokrát.




Zeman & Trump

To, že je panu prezidentovi sympatický Donald Trump je jeho výsostné právo. To, že bych od ČR očekával konzistentní zahraniční politiku a moc jsem jí v téhle oblasti necítil bych asi taky pobral. Ale divadlo kolem potenciální návštěvy Miloše v Bílém domě jsou opravdu groteskní.

To, že hradní páni ignorovali zaběhané diplomatické protokoly a zvyklosti je typické a pokud někdo čekal jiný výsledek, než který je, byl bláhový. Znám Američany a jestli si na něco potvrpí, tak jsou to pravidla a postupy. Platilo to vždy a platí to i pro tým Donalda Trumpa, ať už je jeho mediální image jakákoli. Takže to, že se pražský hrad chlubil návštěvou dřív, než byla dohodnuta muselo skončit ve slepé uličce. Až pocut je to smutné, ale logické.


Lež má krátké nohy, ale když jich je hodně, doběhnou kamkoli

Takže jsme byli v situaci, kdy se hrad pochlubil návštěvou našeho prezidenta u toho amerického a najednou bylo jasné, že schůzka v oznámeném termínu nebude. Osobně bych tak nějak považoval za správné  řešení tento holý fakt oznámit, říct kde nastala chyba a třeba i potrestat nějak viníka, pokud nějaký konkrétní existuje. To by mi přišlo důstojné hlavy státu. To bychom ale nesměli žít v Babano republico Čeko.

Hrad místo toho přišel s těžko uvěřitelnou historkou, že návštěva byla odložena z důvodu jaderné krize kolem KLDR. Žádná horká krize, která by amerického prezidenta zaměstnávala 24/7 neprobíhá. Donald Trump  dál chodí na golf, obědvá s businessmany, přijímá diplomaty a návštěvy a dělá ostudu svému úřadu. Udělal jsem průzkum mezi svými followery a ze skoro 150 respondentů věří historce hradu 9%! Tam jsme to dopracovali…

Co s tím teď?

Jsme národ Švejků a jsem strašně rád, že si z téhle tragédie umíme udělat legraci. 54% respondentů hlasovalo pro odpověď “Může za to Kalousek!”, což mě těší a baví. V tomto jsou Češi opravdu unikátní. Nikde jinde na světě jsem takový smysl pro humor a sarkasmus nezažil. Otázkou je jen, jestli zůstane jen u toho Švejkování nebo s tím budeme i něco dělat. Volby se pomalu blíží a každý jednotlivý z nás bude mít možnost udělat s tím tu malou, jednoduchou věc - jít dát hlas někomu důstojnějšímu.

Mrzí mě, když slyším ve svém okolí hlasy typu “Andrej to vyhraje, s tím nejde nic dělat” nebo “oni toho Miloše stejně znovu zvolí”. Je to i o nás, i my rozhodujeme o výsledku voleb a pokud připustíme rezignaci, tak těch cca 20-30% lidí podporujících Miloše a Andreje nám prodlouží tohle utrpení o další volební období. Pojďme to tentokrát vzít do ruky a změnit to. Prosím!

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas