Zimní oblečení pro běh


Nejsem žádný specialista či snad profesionální běžec. Ale běhat mě baví a snažím se u toho přemýšlet. Takže se mi konečně podařilo vyladit oblečení pro běh při teplotách někde mezi 0 - 10° C. Když je tepleji, tak jdu to šortek a trička. Když ale klesne teplota pod 10 stupňů, tak moje psychika začne stávkovat a mám tendenci se příliš nabalit. Výsledkem logicky  je, že se přehřívám, šíleně potím a běh nestojí za nic. Nakonec se mi díky radám chytrých a zkušenějších podařilo najít kombinaci, která mi vyhovuje.



Oblečení

V případě oblečení jsem se rozhodl nešetřit a zvolit něco, co bude praktické nejen pro běhání, ale i pro běžné nošení, zejména na fotoexpedicích. Na doporučení jsem zakotvil u italské značky Montura, jejíž věci se mi nejen líbí, ale navíc fungují. Dokonce mi tak vyhovují, že jsem se stal jejich ambasadorem a jsem na to hrdý.

Prvním krokem bylo najít lehké a prodyšné kalhoty. Když je zima, tak běhat jen v šortkách není nejlepší na klouby a já bohužel opravdu nemám rád běžecké elasťáky. Jsou mi fyzicky nepříjemné a nikdy jsem ten pocit nepřekonal. Nakonec se jako řešení ukázaly extrémně lehké a funkční kalhoty Sprint Cover Pants

Co se týče vršku, tak základem je vrstvit a nepřehnat to. Mně osobně se osvědčila kombinace velice lehkého funkčního trička Run ten T-shirt, případně o něco teplejšího text seamless active T-shirt, mikiny a vesty. Mikina je úžasná v tom, že člověk nepotřebuje čepici. To je totiž další textilní součást, která mi při běhání vadí. Kapuce ji bez problémů nahradí, neztratíte jí, netáhne, prostě super. Po několika experimentech jsem skončil u Comfort hoody maglia, která je lehká, prodyšná a přitom tak akorát teplá. Vestu jsem naopak trefil na první pokus. Mira vest je nepromokavá, neprofoukne, má reflexní prvky a dobré kapsy :).

A na závěr boty. Vzhledem k tomu, že jsem za loňský rok naběhal necelých 500 km, nemyslím si, že v mém případě je potřeba do bot investovat extrémní částky. Tak nějak mi historicky vyhovuje Nike, takže mám teď Vomero 9 ZOOM. Jsou měkké, lehké a pro moje v podstatě tréningové tempo v pohodě. Stejně většinou běhám po zpevněném povrchu.



Technika pro běh

Nebyl bych to já, kdybych k tomu nepřidal alespoň trochu technologických hraček. V tomto okamžiku používám dvě kombinace. Většinou běhám s iPhonem a sluchátky Klipsch X10i. Jsou úžasně lehká, skvěle drží v uších a mají příjemný nepřebasovaný zvuk. Jejich nástupci X12i vypadají ještě lépe a už jsem si napsal ježíškovi :).

Pokud chci běžet nalehko, tak používám kombinaci Apple Watch a bezdrátová sluchátka Jabra Sport Pulse. Spolehlivě fungují, rozumně se ovládají, výdrž 4 hodiny provozu je mnohem víc, než co na běhání potřebuji a zpřesňují měření tepu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem zachraňoval Airu

Okradli stařenku! Viva Las Vegas